De seizoensarbeider sloeg voornamelijk toe in serres van tuinbouwbedrijven 

De seizoensarbeider sloeg voornamelijk toe in serres van tuinbouwbedrijven ©  BELGA

Seizoensarbeider beticht van 10 inbraken, maar hij geeft maar één diefstal toe

Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Lier -

Het Openbaar Ministerie heeft maandag drie jaar effectieve celstraf geëist tegen een Portugese seizoensarbeider. De man werd vervolgd voor zeven inbraken en drie pogingen daartoe en voor het bezit van een mes. Opvallend: de meeste inbraken pleegde hij bij tuinbouwbedrijven en in serres.

Theo Derkinderen

José R. sloeg volgens het Openbaar Ministerie voornamelijk toe in het najaar van 2020 en steeds in de streek van Sint-Katelijne-Waver, Putte, Lier en Duffel. “Steeds koos hij tuinbouwbedrijven en serres uit als doelwit. Bij verschillende feiten werd ook een auto opgemerkt: die van de zus van meneer R. Dat was de wagen waarmee de man zich in ons land verplaatste. En daarnaast werd hij ook enkele malen gefilmd door de bewakingscamera’s”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot.

Tijdens de inbraken ging de dader steeds op zoek naar geld, maar tijdens zijn nachtelijke rooftochten kon hij ook laptops, een scanner, een jas, smartphone, elektrische step en mountainbikes stelen. Op 10 november 2020 werd de Portugees op heterdaad betrapt bij een inbraak in Kontich. Hij had ook een mes op zak.

Tijdens zijn verhoor bij de politie ontkende R. dat hij iets met de diefstallen te maken had. Het Openbaar Ministerie onderlijnde dat de beklaagde eind 2015 al eens werd veroordeeld tot 15 maanden cel voor gelijkaardige feiten en eiste nu drie jaar effectief en een boete van 1.200 euro.

Verslaafd

José R. ontkende ook maandag het gros van de feiten. “Hij geeft slechts één inbraak toe, net als het bezit van het mes. De andere feiten ontkent hij”, zei de advocate van de Portugees. “En dat mes had hij alleen bij zich om zijn eten te snijden. Mijn cliënt was destijds verslaafd aan alcohol en drugs en heeft zich laten behandelen in Portugal, vandaar dat hij een tijdlang niet in ons land was. In die periode is ook zijn moeder overleden.”

R. werd ondervraagd maar veel uitleg kwam er niet. “Waarom mijn auto in de buurt van de inbraken werd opgemerkt? Omdat ik in die regio werkte als seizoensarbeider. Hoe het komt dat ik op camerabeelden sta? Dat weet ik niet”, reageerde hij.

Vonnis volgt op 31 januari. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio