© ATV

Darter Dimitri Van den Bergh ziet trainingsmaatje Brian Raman grote droom verwezenlijken: “Ik vind hem een beest”

Ons land is twee profdarters rijker. Afgelopen week dwongen Brian Raman en Mario Vandenbogaerde een ‘tourkaart’ af voor de PDC Pro Tour, het allerhoogste niveau.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Brian Raman uit Brasschaat dwingt ‘tourkaart’ af en zorgt voor Belgische dartsgeschiedenis

De 25-jarige Raman en de 48-jarige Vandenbogaerde deden dat via de Q-School, een kwalificatietoernooi voor een tweejaarlijks toegangsticket bij de grote jongens. Met zes Belgen (met ook nog Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts, Mike De Decker en Geert De Vos) had België nooit meer darters op het allerhoogste niveau.

Raman werd dan ook als een held onthaald bij zijn schoonfamilie in Sint-Lenaerts, zelf is hij afkomstig uit Loenhout. Ook aanwezig: ‘Dancing Dimi’. De twee trainen al jarenlang samen.

“Toen ik die beslissende dubbel gooide, drong het nog niet meteen tot mij door”, aldus Raman bij ATV. “Pas enkele minuten later kwam het besef dat ik net een tourkaart gewonnen had en kwamen er ook tranen aan te pas. Dit is waarvoor ik heel mijn leven gewerkt heb. Een droom is uitgekomen.”

 

 ©  PDC Twitter

“Hij is een beest”

Van den Bergh was bijna even blij als zijn maatje. “Brian is iemand die altijd zegt dat hij niet veel talent heeft, maar hij is een heel harde werker en daar heb ik ontzettend veel respect voor”, zegt de Belgische nummer één. “Als we aan het trainen zijn, gebeurt het zelden dat ik van hem win. Maar als we toernooien spelen, dan is het 50/50 (lacht). Dan heeft hij het niet zo gemakkelijk. Ik vind hem echter een beest en hij begint het nu ook te tonen.”

Raman hoopt zeker de komende twee seizoenen in de voetsporen van Van den Bergh te treden. “Ik heb altijd naar Dimitri opgekeken. Hij is mijn voorbeeld. We zijn ongeveer even oud en zijn bij wijze van spreken samen opgegroeid. Al van in de jeugdreeksen hebben we vaak tegen elkaar gespeeld. We hebben ook lange tijd samen getraind, tot Dimitri naar Engeland is verhuisd.”

Van den Bergh begint aan zijn seizoen op 29 januari en dit in de Masters, die van 28 tot en met 30 januari doorgaan in het Engelse Milton Keynes. Voor de andere Belgen start het seizoen met de eerste twee Players Championship-toernooien, die op 5 en 6 februari plaatsvinden in het Engelse Barnsley.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio