©  Isopix

DISCUSSIE. Dan toch geen ‘omikrontsunami’: vind jij dat er nu versoepeld moet worden? (26 reacties)

De voorspellingen van de omikrongolf zullen op veel vlakken totaal niet uitkomen. Vooraf werd gezegd dat er tussen de 30.000 en 125.000 besmettingen zouden zijn en zo’n 1.000 mensen per dag opgenomen zouden worden in het ziekenhuis. Maar die voorspellingen blijken dus niet te kloppen. Het weekgemiddelde ligt op ruim 23.000 besmettingen en 190 nieuwe hospitalisaties per dag.

LEES OOK. Dan toch geen ‘omikrontsunami’: sombere voorspellingen van Overlegcomité komen totaal niet uit

Is het dan tijd om te gaan versoepelen? Viroloog Steven Van Gucht vindt het daar alvast te vroeg voor. “We moeten blij zijn dat het achteraf blijkt mee te vallen. Dat komt voor een stuk ook door de maatregelen die zijn genomen. En de boostercampagne, die heeft ook een rol gespeeld.” Alleen moeten we volgens Van Gucht eerst de piek zien. “En die hebben we nog niet bereikt”, klinkt het.

We zetten de belangrijkste coronamaatregelen nog eens even op een rijtje:

  • Telewerken is verplicht. Per persoon kan je één keer per week naar je werk komen.
  • Winkelen mag maximum met 2, al geldt dat niet voor kinderen onder 13 jaar. Ook bewaar je minimum 1,5 meter afstand, ook in de wachtrij.
  • In de horeca mag je maar met 6 personen aan een tafel zitten en geldt een sluitingsuur om 23u. Discotheken en dancings zijn gesloten en een mondmasker is verplicht bij verplaatsing.
  • Theater- opera-, bioscoop- en concertzalen mogen open met maximaal 200 zittende bezoekers. Dat Er zijn ook enkele zaken gesloten, zoals subtropische zwembaden binnenruimtes van amusementsparken, bowlingzalen, paintball en casino’s.
  • Feest en receptiezalen zijn alleen open voor huwelijken en uitvaarten.

Alle andere geldende coronamaatregelen vind op info-coronavirus.be.

LEES OOK. Omikronravage blijft uit, maar versoepelingen zien experts niet zitten: “Dat is het foute signaal”

Wat denk jij? Vind jij dat er nu versoepeld moet worden? En op welke manier zou dat dan moeten gebeuren?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio