©  rr

4 op de 10 werknemers ervaren positief effect van pandemie op werkgeluk

Antwerpen -

Een zesde grote enquête over werken in coronatijden toont voor het eerst ook een positieve impact van de pandemie op ons werkgeluk. “Na twee jaar corona vinden we onze mentale balans wellicht terug”, zegt onderzoeker Kathleen Vangronsvelt van de Antwerp Management School.

Onder meer Antwerp Management School (AMS) bevroeg eind vorig jaar opnieuw duizenden werknemers en honderden werkgevers over werken in coronatijden. “Waar in 2021 nog meer dan de helft van de respondenten aangaf dat de crisis een negatieve impact had op hun mentale gezondheid, is dat volgens de recentste resultaten nog maar 39%”, concludeert men. “Nog sterker, een op de drie laat een positief effect optekenen.”

Opvallende resultaten, zeker omdat Sciensano recent nog vaststelde dat het mentale welzijn sinds de pandemie nog nooit zo slecht was. Vangronsvelt: “Het is best mogelijk dat ‘werk’ de cruciale factor is. Mogelijk maakt net de inbedding van een persoon in een groter geheel een groot verschil wat betreft de impact van de crisis op het mentaal welzijn.”

Minder onzekerheid

Telewerken speelt een belangrijke rol. 57% van wie antwoordde zei dat thuiswerken bevorderlijk is voor de werk-privébalans. Dat geldt meer voor vrouwen dan mannen. 27% vindt het thuiswerken negatief. “Drie op de tien werknemers vrezen wel een negatief effect op promotiekansen”, stipt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) aan. “De helft vreest een negatief effect op verbondenheid met de werkgever en 60% vreest een negatief effect op verbondenheid met de collega’s.”

“We vermoeden dat nu de pandemie al twee jaar duurt, we allemaal langzaam onze mentale balans terugvinden. De bevraging toont dat medewerkers steeds minder onzekerheid ervaren rond de negatieve effecten van de pandemie op zaken als jobzekerheid of hun loopbaanperspectieven”, aldus Vangronsvelt.

Mentale gezondheid

Een op de vijf werknemers geeft wel aan zich mentaal niet gezond te voelen. Ook de jobtevredenheid ging er 1 op de 3 op achteruit, wellicht door het aanslepen van de crisis. 38% vreest een negatief effect op de werkmotivatie, terwijl dit in maart 2020 nog 28% was.

Werkgevers moeten trouwens niet vrezen voor vertrekkers. 1 op 5 kijkt passief naar eventuele jobs elders. Slechts 5% zoekt actief ander werk.(cm)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio