© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aantal nieuwe bevestigde besmettingen in Mechelse regio stijgt met 55%, ziekenhuiscijfers blijven wel stabiel

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen is de afgelopen week opnieuw fors gestegen in de Mechelse regio. In een periode van zeven dagen testten bijna 4.400 mensen positief op het coronavirus. Dat is een stijging van 55%. In de ziekenhuiscijfers zet de stijging zich op dit moment niet door.

Stijn Van de Sande

In de periode van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 januari werden er volgens gezondheidsinstituut Sciensano 4.376 positieve coronatests geregistreerd in de twaalf steden en gemeenten van het arrondissement Mechelen. Dat is een stijging van ruim 55% ten opzichte van de 2.822 besmettingen tijdens de week voordien. De week daarvoor waren er nog ‘slechts’ 1.473 nieuwe gevallen. Het is al van eind november geleden dat er op weekbasis meer dan 4.000 besmettingen werden geteld.

In absolute cijfers telde de stad Mechelen opnieuw het hoogste aantal besmettingen. 1.323 Maneblussers legden een positieve test af. Dat zijn er bijna vijfhonderd meer dan vorige week. Heist-op-den-Berg volgt op de tweede plaats met 563 besmettingen. In Lier werden er 406 nieuwe gevallen geregistreerd afgelopen week. Berlaar staat onderaan met 135 besmettingen. Dat is wel bijna een verdubbeling ten opzichte van de 69 positieve tests tijdens de week voordien.

Mechelen heeft ook de hoogste incidentie. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken stelde Sciensano 2.465 besmettingen vast. Willebroek telde 2.293 besmettingen en Sint-Katelijne-Waver vervolledigt de top drie met omgerekend 2.109 gevallen. Bonheiden doet iets beter met 2.102 besmettingen. Alle andere steden en gemeenten in onze regio hebben een incidentie tussen de 1.600 en 1.950.

Minder mensen op intensieve zorgen

De forse stijging in het aantal besmettingen zet zich op dit moment niet door in de ziekenhuiscijfers. Op vrijdag 17 januari lagen 224 coronapatiënten in een Antwerps ziekenhuis. Dat zijn er dertien meer dan een week eerder, maar een maand geleden waren dat er nog 492. Het aantal mensen op de dienst intensieve zorgen daalde van 56 naar 47 in een week tijd. Een maand geleden kregen er nog 108 mensen intensieve verzorging. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet, daalde in een maand tijd dan weer van 55 naar negentien.

De vaccinatiecentra blijven intussen in sneltempo boosterprikken zetten. 62,07% van het totale aantal inwoners in onze regio kreeg al een boostervaccin. Bornem en Puurs-Sint-Amands staan bovenaan het lijstje met een vaccinatiegraad van respectievelijk 72,20% en 69,85%. Ook Putte en Bonheiden scoren boven de 69%. In Mechelen kreeg 54,78% van de mensen een boosterprik. Die lagere vaccinatiegraad is onder meer een gevolg van de jongere bevolking. Met 53,24% scoort Willebroek nog iets lager.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio