In Branst wordt alles in gereedheid gebracht voor de opening van bos. 

In Branst wordt alles in gereedheid gebracht voor de opening van bos. © gdb

Sterrenkindjes en helden van de zorg krijgen een bos (en Zuhal Demir komt het mee aanplanten)

Bornem -

Zaterdag 19 februari komen minister Zuhal Demir (N-VA) en gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) mee het BranstBos aanplanten, een bos van bijna twaalf hectare. De gemeente roept de ouders van sterrenkindjes op om voor hun baby’tje dat is overleden in de baarmoeder een boom te komen aanplanten.

Guy Delforge

“Met de aanplanting van BranstBos, zet Bornem zich definitief op de kaart als groene gemeente die zich inzet in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt schepen van Milieu, Nicole Van Praet (IedereenBornem). “Dit sluit aan bij het burgemeestersconvenant, waarin we ons als gemeente engageren om de CO₂-uitstoot te verminderen. Met dit natuurbos draagt Bornem bij aan het verhogen van de provinciale en de Bornemse bomenteller. Die Bornemse bomenteller stijgt van 2.910 naar 16.000.”

De Bornemse bomenteller stijgt van 2.910 naar 16.000”, zegt schepen Van Praet.

De Bornemse bomenteller stijgt van 2.910 naar 16.000”, zegt schepen Van Praet. © IF

“In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, Bos+ en Bosgroep Antwerpse Gordel kocht Bornem 11,98 hectare gronden tussen de Branstsedreef en de Heuvelstraat”, zegt Van Praet. “Van die bijna 12 hectare is al 3,37 hectare bebost en wordt nog 7,14 hectare aangeplant. We plannen 1,47 hectare open plekken en wandelpaden.”

In Branst wordt alles in gereedheid gebracht voor de opening van bos. De al aangeplante boompjes worden beschermd tegen wildvraat door reeën, hazen en konijnen door een wildbescherming te plaatsen.

Natuurbos

De zandbodem in Branst heeft van nature een specifiek bostype, het ‘eiken-berkenbos’. Zo worden er onder meer zomereik, ruwe werk, wilde lijsterbes, sporkehout, ratelpopulier, en eenstijlige meidoorn aangeplant. Eén perceel wordt volledig ingezaaid met boomzaden. “Dit geeft een natuurlijker beeld en bovendien is het ook milieuvriendelijker dan het aanplanten van opgekweekte bomen”, zegt Van Praet. “We kiezen bewust voor aanplanten én inzaaien. Dat om sneller een bosbeeld te krijgen en tegelijk een natuurlijk effect te creëren.”

Het BranstBos wordt een natuurbos waar men kan wandelen en ontspannen. Inwoners kunnen op zaterdag 19 februari tussen 10 en 16 u helpen boompjes planten. Ook de Branstse jeugdverenigingen en de scholen uit de buurt helpen mee bomen te planten in het BranstBos.

Heldenbos en Geboortebos

“In BranstBos maken we plaats voor een heldenbos en een geboortebos”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA). “Met het heldenbos willen we de helden van de zorg bedanken voor hun inzet tijdens de coronapandemie. De inhuldiging van dit heldenbos, met bijhorend monument, staat later op het jaar gepland. Er komt dan een groot bosfeest om dit heldenbos samen met onze helden te openen. Wegens corona kunnen we dit nu niet organiseren, maar deze zomer doen we dit zeker. Onze medewerkers uit de zorgsector hebben dus nog wat te goed van ons.”

“Het bos is ook een symbool voor nieuwe groei, nieuw leven. Daarom nodigen we alle ouders uit van kindjes geboren tussen 2017 en 2021 om op zondag 20 februari een boom te komen voor hun kindje. Ook ouders van een sterrenkindje zijn heel welkom. Wij willen hen als gemeente tonen dat hun kindjes niet vergeten worden, dat ze bij ons horen en ook hun plekje krijgen in het geboortebos.” Door de GDPR-wetgeving kan de gemeente de ouders van sterrenkindjes niet bereiken. De gemeente roept al deze ouders wel op om ook deel te nemen aan de plantactie.

Inwoners die graag mee bomen planten, kunnen zich inschrijven op de website van de gemeente.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio