Open Vld wil sociale woning in tijd beperken

Mensen die arbeidsgeschikt zijn, zullen na negen jaar hun sociale woning moeten verlaten. Dat stelt Open Vld maandag voor in De Morgen om de schaarste op de markt van de sociale woningen aan te pakken.

Bron: Belga

Er zijn op dit moment te weinig sociale woningen voor de vele mensen die op de lijst staan om er één te krijgen. Er is dus actie nodig, zegt viceminister-president Bart Somers (Open Vld). Zijn partij stelt daarom voor om sociale woningen in de tijd te beperken en huurders na negen jaar uit die woning te zetten.

“In die negen jaar moeten we de huurders begeleiden en ondersteunen in de zoektocht naar werk en opleidingen”, zei Somers maandagochtend op Radio 1. “Zodat ze na die periode op eigen benen kunnen staan. We moeten van die sociale woonwijken activeringswijken maken.”

Verder benadrukt Somers het belang van versneld nieuwe woningen bouwen. Niet alleen sociale woningen, maar ook woningen op de reguliere huizenmarkt. “Een taskforce moet dat aanpakken, want ook de brede middenklasse vindt geen betaalbare woning meer. Veel nieuwe woningen bouwen is een manier om de grote prijsstijging te stoppen. We moeten met lokale besturen bekijken hoe we dat kunnen aanpakken.”

Oppositie scherp

Volgens minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wordt er nu al negen jaar gecontroleerd of de huurder nog aan alle voorwaarden voldoet. Het Vlaams Huurdersplatform noemt het voorstel een “schijnoplossing” omdat je riskeert dat mensen die te weinig verdienen om op de private markt een plek te vinden dan opnieuw in de problemen geduwd worden. 

Ook oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren kritisch op het voorstel van de minister. “De huurprijs op de private markt is drie maal zo hoog als op de sociale markt”, klinkt het bij Moerenhout. “Net vandaag werd bekend dat de private huurprijs in Vlaanderen alweer gestegen is, met gemiddeld 38 euro. De middelde huurprijs bedraagt vandaag 846 euro. Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na 9 jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede. Dat is onaanvaardbaar.”

“We hebben nu al bijna iedere luchtballon gehoord bij de Vlaamse regering”, zegt Maxim Veys (Vooruit) maandag. “170.000 mensen wachten op een betaalbare woning. Het is overduidelijk wat de enige oplossing is: meer en sneller sociale woningen bouwen en renoveren. De Vlaamse regering slaagt daar maar niet in. In Nederland zijn 29% van de woningen sociaal. In Frankrijk 18%. In Vlaanderen slechts 6%. Bouwen moet een prioriteit zijn, al de rest is nutteloze profilering.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER