©  BELGA

Van Empel klopt Pieterse in Nederlands onderonsje op wereldbeker van Flamanville

Fem van Empel heeft de wereldbeker veldrijden bij de vrouwen in het Franse Flamanville gewonnen. De Nederlandse was in Normandië uiteindelijk de rapste in de sprint na een spannend onderonsje met haar landgenote Puck Pieterse. De Hongaarse Vlas werd even later derde. Brand, Betsema, Vos en Cant waren er niet bij. Lucinda Brand was vooraf al zeker van eindwinst.

Maarten Delvaux

De voorlaatste wedstrijd van het regelmatigheidscriterium werd ontsierd door heel wat afwezigheden: wereldkampioene Lucinda Brand gaf verstek, net zoals Denise Betsema, Marianne Vos, Annemarie Worst, Ceylin Del Carmen Alvarado en ook Sanne Cant was er niet bij. Enkele youngsters lieten dat niet aan hun hart komen en waagden meteen na de start hun kans.

Puck Pieterse, Fem Van Empel en Kata Blanka Vas tekenden meteen present vooraan, al moest de Hongaarse wel een gaatje dichten. Uiteindelijk kregen we een kopgroep van vijf, ook de Italiaanse Silvia Persico en Inge Van der Heijden pikten aan. Dat zinde Pieterse niet die aan de balkjes een voorsprong nam.

Ze leidde na de tweede ronde met een kleine bonus van vier seconden op Fem Van Empel, Vas volgde op 20 tellen. Van Empel gaf zich evenwel niet gewonnen en sloot op het eind van de derde ronde opnieuw aan vooraan. Beide dames maakten er een spannende strijd van op het snelle parcours, maar niemand raakte weg en de strijd om de zege zou in een sprint beslecht worden. Pieterse zette als eerste aan, leek het te gaan halen, maar Van Empel zou haar nog voorbijsnellen.

De eindwinst van Lucinda Brand was al zeker voor de start na het forfait van Denise Betsema. De wereldkampioene kan niet meer ingehaald worden. In Hoogerheide wacht volgende week de laatste manche.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden