De Kapucijnen van Meersel-Dreef bij het Sint-Franciscusbeeld voor het klooster. Pater Luk, broeder Xavier en pater Frans zijn de drie personen rechts. Zij verhuizen naar Herentals. 

De Kapucijnen van Meersel-Dreef bij het Sint-Franciscusbeeld voor het klooster. Pater Luk, broeder Xavier en pater Frans zijn de drie personen rechts. Zij verhuizen naar Herentals. © Ronny van den Ackerveken

Kloosterbroeders op leeftijd verhuizen van Meersel-Dreef naar Herentals: “Plaatsmaken voor een jongere generatie”

Meersel-Dreef, Herentals -

Het Kapucijnenklooster in Meersel-Dreef (Hoogstraten) neemt binnenkort afscheid van drie broeders met hoge leeftijd. Ze verhuizen naar een klooster van hun orde in Herentals. De meeste inwoners van Meersel-Dreef vinden het jammer omdat de broeders deel uitmaken van het dorpsleven.

Ronny van den Ackerveken

In Meersel-Dreef en ver daarbuiten kent iedereen pater Luk (87) en broeder Xavier (92). Ze verhuizen begin februari samen met pater Frans (79) naar het Kapucijnenklooster in Herentals. “De oversten van onze orde hebben beslist dat Meersel-Dreef een klooster is dat bij de toekomstplekken hoort van de Kapucijnen in Vlaanderen”, zegt gardiaan Kenny Brack van het klooster in Meersel-Dreef. “Er komen stap per stap jongere (internationale) broeders bij. Maar mensen van rond de 30 of 40 jaar hebben een totaal andere levensstijl dan iemand van 87 of 92. De leeftijden liggen veel te ver uit elkaar, wat nefast kan zijn voor de toekomst van het klooster in Meersel-Dreef.”

“We konden zo voort blijven doen, maar dan zou over enkele jaren wellicht het klooster sluiten. De jongere broeders zouden dan wel verhuizen. In plaats daarvan zijn we in gesprek gegaan met de oudere medebroeders. Ze kregen het voorstel om bij medebroeders van hun leeftijd te gaan wonen in Herentals. Pater Frans is daar direct op ingegaan. Xavier en Luk in eerste instantie niet. Na een bezoek aan hun toekomstige leefplek in Herentals zijn ze van mening veranderd en accepteerden ze de vraag van het bestuur van onze orde.”

Pater Luk nodigde in september 2014 alle Dreveniers uit op het feest voor zijn tachtigste verjaardag.

Pater Luk nodigde in september 2014 alle Dreveniers uit op het feest voor zijn tachtigste verjaardag. © ram

Tussen de mensen

In het meest noordelijke dorp van het land komt het nieuws van de verhuizing als een verrassing. “Ik merk dat het leeft bij de mensen”, zegt voormalig dorpsraadvoorzitter Jos Huybrechts. “Dat is te begrijpen, want het drietal woont al decennia in Meersel-Dreef. Pater Luk staat echt tussen de mensen, hij komt ook vaak iets drinken in de taverne naast het klooster. Ik heb Luk zondag na de mis gesproken en hij ziet zijn verhuizing positief in. Hij is zeker van plan om nog vaak naar Meersel-Dreef te komen.”

“Ik maak binnenkort graag plaats voor een jongere generatie”, zegt pater Luk. “De afstand van Herentals tot Meersel-Dreef is slechts 42 km. De inwoners mogen dus zeker zijn dat we elkaar nog ontmoeten. Met bemiddeling van de heilige pater Pio gaan Xavier, Frans en ik op onze nieuwe werkplek veel voor hen bidden en aan hen denken.”

Na de verhuizing van het drietal bestaat de kloostergemeenschap in Meersel-Dreef uit zes broeders. Broeder Igor, die er in 2020 bij kwam, verblijft momenteel in de Verenigde Staten voor zijn opleiding.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio