© Sven Van Haezendonck

Zwemmers nemen na ruim twintig jaar nog eens duik in Ouwen Dok: “Frisjes!”

Mechelen -

Tegenwoordig is het de vijver van het Van der Valkhotel in Mechelen, maar dat deerde zwemmers zaterdag niet om nog eens een duik te nemen in den Ouwen Dok. Fris aan de vis, dat wel. De kick en een brok zeemzoete nostalgie rond het voormalige zwembad maakten voor Racing Swimming Club Mechelen (RSCM) veel goed. Al is er ook grote nood aan bijkomend zwemwater.

Sven Van Haezendonck

Was het nu de vier graden die de thermometer in het bad aangaf, of de zeven zoals voorzitter Guido Claes stelde. “Geen paniek!” We laten het in de midden. Dat het wat koud was, staat als een paal boven water. “Goed zot”, zo verwoordde directeur Roy Wohrmann het. Zijn familie vormde de voormalige en iconische stedelijke badinrichting op het Rode Kruisplein om tot een luxehotel.

Maar ijsberen, die kunnen zich dit weekend in den ouwen dok nog eens flink uitleven. Het hotel liet zich daarvoor inspireren door de bekende nieuwjaarsduik aan de kust. De primeur was zaterdag voor de honderdjarige Racing Swimming Club Mechelen (RCSM).

Voorzitter Guido Claes waagde zich zaterdag omstreeks 15u30 als eerste in het water. “Het was frisjes, maar het was doenbaar”, zegt hij. Na 22 jaar kon hij nog eens een duik nemen op een plek die voor hem heel erg vertrouwd is. “Het is een beetje nostalgie natuurlijk, want ik heb hier zelf bijna 25 jaar gewoond”, vertelt hij.

Voor RCSM-voorzitter Guido Claes was de duik in het voormalig zwembad een beetje thuiskomen. 

Voor RCSM-voorzitter Guido Claes was de duik in het voormalig zwembad een beetje thuiskomen. ©  Sven Van Haezendonck

Je zou het als een pleidooi kunnen zien voor extra zwemwater, waar in de Dijlestad grote nood aan is. “Hier gaat dat niet goedkomen. Er zitten te veel plantenbakken in. Al zouden we graag eindelijk eens een nieuw zwembad krijgen”, zegt Claes. Hij verwijst naar de nakende sluiting van zwembad Geerdegemvaart.

“Minstens een groot zwembad”

“Dat is op én te klein, in Nekkerpool is het over de koppen lopen. Er moet in Mechelen minstens een groot zwembad bijkomen en dan nog voldoen we alleen maar aan de noodzaak die er vandaag is”, legt Guido Claes uit.

Samen met zijn leden - negenhonderd ondertussen - vestigt hij zijn hoop op de plannen voor een nieuw stedelijk zwembad in het geplande Plopsaqua in Mechelen-Zuid. “Als dat er komt, hebben we dubbel zoveel zwemwater voor de clubs en de scholen. Dan is er een oplossing en kunnen we uitbreiden”, vertelt de voorzitter.

LEES OOK. Plopsa in laatste rechte lijn om project voor Mechels waterpretpark en stedelijk zwembad in te dienen

Plots had de vijver van het Van der Valkhotel opnieuw iets van een zwembad. 

Plots had de vijver van het Van der Valkhotel opnieuw iets van een zwembad. ©  Sven Van Haezendonck

In zijn club is er al drie jaar nauwelijks ruimte voor nieuwe leden. “Dat is teleurstellend. De lessen voor onze zwemschool zijn online na drie minuten volzet”, zegt Claes. Dan heeft hij het nog niet over de plannen voor G-zwemmen. Maar zaterdag was het dus in de eerste plaats nostalgie die overheerste in het voormalig oud zwembad.

“We zagen de bodem beter”

Zo ook voor Frank Cools (72) uit Mortsel. “Sinds begin de jaren zestig heb ik hier dikwijls gezwommen en waterpolo gespeeld. Het zag er toen een beetje anders uit dan nu”, vertelt hij. De zeventiger is al praktisch heel zijn leven lid van de Koninklijke Antwerpse zwemclub Scaldis. “We zijn naar hier afgezakt met de Deurnese ijsberen”, zegt Frank.

Dat was er aan te zien, want in tegenstelling tot het jonge geweld, gaven de senioren geen krimp. “We vonden het leuk om hier eens terug te komen. De kuip herken ik nog, alhoewel we indertijd de bodem wel beter zagen (lacht).”

Voor Frank Cools was het lang niet zijn eerste duik. 

Voor Frank Cools was het lang niet zijn eerste duik. ©  Sven Van Haezendonck

Het zwembad opende op 6 juli 1924. De binneninrichting werd veranderd, maar de kom van het zwembad is zelfs vandaag nog steeds dezelfde. 

Het zwembad opende op 6 juli 1924. De binneninrichting werd veranderd, maar de kom van het zwembad is zelfs vandaag nog steeds dezelfde. ©  Regionale Beeldbank, Stadsarchief Mechelen

Al waren er ook jongelingen die het ijskoude water wonderwel trotseerden, Marie Corten (15) uit Keerbergen en de Mechelse Bo De Kunst (15) bijvoorbeeld. Voor hen was het vanzelfsprekend de allereerste keer dat ze hier een baantje hebben getrokken. “Het was echt koud, maar heel leuk. Maar de vele mensen die kwamen kijken, moedigden ons aan om door te gaan”, vertellen ze.

Zondag kunnen particulieren een duik nemen in de vijver van het hotel. Zo’n 25 mensen hebben zich ingeschreven. “We organiseren de nieuwjaarsduik tussen 13 en 18u in een tijdsloten van een uur. Wie graag nog wil deelnemen, vragen we om te reserveren door een mailtje te sturen naar info@hotel-mechelen.be”, zegt Elena Verschueren van het Van der Valkhotel.

Een ticket kost drie euro. Er is ook een kleedkamer voor heren en eentje voor dames. Je moet wel zelf je badlinnen meebrengen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio