De familie Peeters uit Zoersel aan de Sint-Antoniuskapel op Salphen. 

De familie Peeters uit Zoersel aan de Sint-Antoniuskapel op Salphen. ©  kma

“En volgend jaar hopelijk weer met de tenten”

Oostmalle -

Al voor de tweede keer op rij was er een light-editie van Zalfenkermis in Oostmalle. Zonder de feesttenten, de offergavenverkoop, het Sint-Antoniusvuur en de dierenzegening, maar wel met mis ’s morgens om 10u in de Sint-Antoniuskapel en kapelbezoek met kaarsenverkoop tot ongeveer 16u. Slechts twaalf vroege gelovigen trotseerden ’s morgens de mist om de eucharistie bij te wonen, maar naderhand zakten toch nog heel wat wandelaars af die er samen het beste van maakten.

Het gehucht Salphen wacht nog altijd op de vijftigste editie van Zalfenkermis, want ook de editie 2022 was die naam niet echt waardig. En toch hing er weer die typische warme gloed van mekaar ontmoeten bij een borreltje. Velen hadden zelf hun fles jenever meegebracht. Pastoor Frans Wouters en de leden van de kerkraad van Oostmalle hielden de kapel open en verkochten voor 5 euro een mooie Sint-Antoniuskaars, die ter plekke gebrand kon worden voor het altaar. Zo kon meteen afgesmeekt worden om het coronavirus te verjagen.

Pastoor Frans Wouters en de leden van de kerkraad hielden de kapel open voor bezoekers en verkochten kaarsen. 

Pastoor Frans Wouters en de leden van de kerkraad hielden de kapel open voor bezoekers en verkochten kaarsen. ©  kma

“Vanmorgen was er twaalf man in de kapel voor de mis”, zei pastoor Wouters. “De twaalf apostelen zeker? Het was nog vroeg hè. Hopelijk kunnen we volgend jaar een echte vijftigste editie vieren.”

Ludo en Chris toosten met een vriendengroep uit Vlimmeren en Beerse. 

Ludo en Chris toosten met een vriendengroep uit Vlimmeren en Beerse. ©  kma

Dat hoopten ook Ludo Vermeiren (62) en Chris Van den Bogaert (58) uit Lille. Ludo is een geboren Westmallenaar. Het koppel had net als vorig jaar zijn eigen vuurtje meegebracht om worstjes voor de hotdogs op te warmen die ze met de andere pelgrims deelden. Ludo had ook zelfgemaakte citroenjenever en zijn zelfgebrouwen ‘Poepeloere’-bier bij. “Normaal komen we hier ’s morgens aan, bieden dan mee bij de offergaven en duiken nadien de tenten in, tot een kot in de nacht”, vertelt Ludo. “Hopelijk kan dat volgend jaar opnieuw. Ik heb alleen schrik dat met het vertrek van Harry Hendrickx als burgemeester - voor wie Zalfenkermis toch een beetje zijn geesteskind was - er een einde aan de traditie gaat komen. Gaat huidige burgemeester Sanne Van Looy nog die eindverantwoordelijkheid willen dragen voor zo’n evenement?”

“Het wordt die mensen ook almaar moeilijker gemaakt. Zelfs gewoon een varken aan het spit laten draaien is al moeilijk, met de voedselinspectie enzo. Laat ons hopen dat er toch nog écht een vijftigste editie van dit grote traditiefeest komt, want ik zou het zo spijtig vinden mocht het stoppen”, zegt Ludo, die zijn drank en meegebrachte worsten gul deelde met andere voorbijgangers.

Chris en Ludo aan hun vuurtje waarop hun worsten staan te warmen. 

Chris en Ludo aan hun vuurtje waarop hun worsten staan te warmen. ©  kma

Ook de familie Peeters uit Zoersel was present. Zij kwam te voet naar de kapel gewandeld. Vorig jaar begon het te sneeuwen in de namiddag, ditmaal brak de zon door de wolken en klaarde de hemel blauw, wat het nóg mooier maakte in dit prachtig landbouwgehucht. Hopelijk helpen alle kaarsen en gebeden om in 2023 opnieuw de varkenskop in de lucht te kunnen steken.

Bezoekers in de kapel. 

Bezoekers in de kapel. ©  kma

De kapel is gewijd aan de heilige Antonius Abt. 

De kapel is gewijd aan de heilige Antonius Abt. ©  kma

De zon brak ’s namiddags door de wolken. 

De zon brak ’s namiddags door de wolken. ©  kma

Pelgrims te voet naar de kapel. 

Pelgrims te voet naar de kapel. ©  kma

Pastoor Frans Wouters en enkele leden van de kerkraad. 

Pastoor Frans Wouters en enkele leden van de kerkraad. 

Het altaar met de heilige Antonius met zijn varkentje.  

Het altaar met de heilige Antonius met zijn varkentje.  ©  kma

 kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio