Sanne Van Looveren leest een aflevering van de podcastreeks Aureooljournalistiek in. 

Sanne Van Looveren leest een aflevering van de podcastreeks Aureooljournalistiek in. © Annelies Vanherck

Aureooljournalistiek brengt podcasts over Kempense heiligen

Balen, Dessel, Geel, Mol, Meerhout, Laakdal, Retie -

Wat is het verhaal achter de Heilige Odrada (Balen), Laurentius (Geel-Zammel) of Gertrudis (Vorst-Laakdal), naar wie onze kerken zijn vernoemd? De verhelderende podcasts van Aureooljournalistiek doen het uit de doeken.

Hans Otten

De heiligen waarnaar de plaatselijke parochie genoemd is, kennen de meeste Kempenaars wel. Maar op de vraag wie die persoon dan juist was, moet quasi iedereen het antwoord schuldig blijven, met mogelijke uitzondering van het verhaal van de Heilige Dimpna. Met de podcastreeks Aureooljournalistiek wil erfgoeddienst Stuifzand in korte audioverhalen de man of vrouw achter de heiligennaam in het voetlicht plaatsen.

Stuifzand ondersteunt de parochies in deze gemeentes al een tijdje bij het inventariseren van hun lokale kerkerfgoed, waarbij ook het verhaal achter het gebouw en de patroonheilige aan bod komt. “De nieuwsgierigheid van onze vrijwilligers inspireerde ons om op zoek te gaan naar de gezichten achter de namen van de kerken in Balen, Dessel, Geel, Mol, Meerhout, Laakdal en Retie. Dat leverde zowel grappige als huiveringwekkende anekdotes op” vertelt Annelies Vanherck van Stuifzand.

June Meesters maakte bij iedere aflevering een toepasselijke tekening.

June Meesters maakte bij iedere aflevering een toepasselijke tekening. © RR

Voorbeeldfunctie

“De meeste heiligen in de podcast leefden in heel spannende tijden. Ze werden op de proef gesteld door ziekte, politiek tumult, sociale uitsluiting of moeilijke levensomstandigheden. Dat leverde boeiende verhalen op. Soms zijn die verhalen symbolisch, maar dat maakt ze dubbel zo interessant. Ze hadden een voorbeeldfunctie en leren ons veel over de tijd waarin ze ontstonden.”

Voor het podcastproject kreeg Stuifzand medewerking van norbertijnerpater Vincent Ceulemans van de abdij van Tongerlo (Westerlo) en de Mollenaars theoloog prof. dr. Hans Geybels en streekkenner Rik van Braband. De Balense logopediste Wivine Vanmechelen en De Kruidenmin Nathalie Hermans (Geel) lezen de verhalen voor, samen met de klassen woord van de Geelse muziekacademie onder leiding van docent Claudia Nieuwenhuizen. De klas audio-engineering onder leiding van docent Staf Verbeeck stond muzikant Louis B Burrows bij in de audioproductie, waarvoor Marnix Ongenae de muziek componeerde.

Aureooljournalistiek is vanaf 17 januari te beluisteren via alle bekende podcastkanalen.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio