ARCHIEFBEELD 

ARCHIEFBEELD ©  DBA

Veel Nederlandse horecazaken toch open uit protest tegen aanhoudende maatregelen

Winkels mogen weer open in Nederland maar de horeca moet nog minstens tien dagen dicht blijven. En dat pikken veel uitbaters niet meer. Op veel plaatsen, verspreid in Nederland, hebben cafébazen zaterdag gewoon de deuren geopend.

tg

Vrijdag hielden sommige horecazaken al eenzelfde actie in onder meer het Limburgse Valkenburg en het Zuid-Hollandse Alblasserdam. Zaterdag werd op veel andere plaatsen dat voorbeeld gevolgd en laten burgemeesters het oogluikend toe.

In Noord-Holland staat een aantal gemeenten, waaronder Hoorn, de opening van de horeca zaterdag toe tot 20.00 uur. Op veel andere plaatsen moeten ze toe om 17.00 uur. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg zegt wel dat het bij een statement van de ondernemers moet blijven. “Als horecaondernemers ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om opengaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties.”

Ook de Haarlemse burgemeester Jos Wienen zegt in het Haarlems Dagblad dat de gemeente “conform het beleid” de horeca die zaterdag opengaat, zal waarschuwen. “Als je langer openblijft dan 17.00 uur volgen er verdere sancties. Na vijven gaan we controleren.”

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aangegeven niet van plan te zijn om de opening van horecazaken toe te staan. In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen juist niet open te gaan.

Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens zijn persconferentie erop te rekenen dat burgemeesters “verstandig” omspringen met de handhaving van de coronaregels.

Minder Nederlanders bij ons

In steden als Antwerpen en Gent zijn er vandaag opvallend minder Nederlanders in de winkelstraten, zo blijkt. Door de sluiting van de niet-essentiële winkels daar kwamen onze noorderburen massaal naar ons land afgezakt om eindejaarskoopjes te doen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio