© Getty Images/iStockphoto

Saudische vrouw betast? Dan word je aan de schandpaal genageld

Saudische rechters kunnen seksuele intimidatie sinds kort bestraffen op een ­nieuwe manier. Ze laten de naam van de dader in de krant publiceren.

Voor het eerst is een Saudische man wegens seksuele intimidatie van een vrouw veroordeeld tot de publicatie van zijn naam in lokale Saudische kranten. Saudische ­media meldden dat een rechter in de voor moslims heilige stad ­Medina dinsdag Yasser Muslim al-Arawi veroordeelde tot acht maanden cel, een boete van 5.000 rial (1.165 euro) en de publicatie van zijn veroordeling met naam en toenaam in ­lokale media. Volgens de krant ­Okaz had de man de vrouw langs achteren betast en lastig ­gevallen met obscene opmerkingen.

Seksuele intimidatie is pas sinds 2018 strafbaar in het oer­conservatieve Saudi-Arabië. Een jaar geleden werd de drie jaar oude wet na de nodige discussie geamendeerd om ‘naming-and-shaming’ van de daders mogelijk te maken. Het is aan rechters om te bepalen of de ernst van het vergrijp die extra maatregel vereist.

Familie-eer

Sommige conservatieve Saudiërs verklaarden zich destijds tegen het amendement, omdat door zo’n ­publicatie niet alleen de eer van de verdachte, maar ook die van overige familieleden zou worden aan­getast. De familie-eer geldt als het hoogste goed in Saudi-Arabië.

De nieuwe wet past in het beleid van de Saudische kroonprins en feitelijke machthebber in het land, Mohammed bin Salman, om het land op sommige terreinen te ­liberaliseren. Zo mogen vrouwen ­tegenwoordig zelf autorijden en concerten bijwonen. Vrouwen die naar de smaak van de kroonprins al te nadrukkelijk opkomen voor de rechten van de vrouw, riskeren nog altijd gevangen te worden ­gezet.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Saudische prinses ­Basma bint Saud (58) en haar ­volwassen dochter, die al drie jaar ­gevangenzaten, waren vrijgelaten. Ze waren nooit berecht en zelfs niet in staat van beschuldiging gesteld. Wel stond de prinses bekend als ­iemand die pleitte voor meer rechten voor vrouwen en een grondwet in plaats van de sharia, het islamitische recht dat nu als leidraad geldt. (nrc)

Vastgoed

Jobs in de regio