©  Koen Fasseur, Joris Herregods

Zo verlagen onze lezers hun energiefactuur: “Ik overweeg een houtkachel”

De energieprijzen swingen de pan uit en er lijkt maar geen einde te komen aan het steeds duurder worden van de gas- en energierekeningen. Voor vele gezinnen is het dus nadenken hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen.

Kris (58) uit Berendrecht: “Ik overweeg een houtkachel”

Kris Van den Bosch. ©  koen fasseur

Kris Van den Bosch (58) uit Berendrecht, alleenstaande, overweegt ernstig de aankoop van een houtkachel om zijn energiefactuur te beperken. “Ik ben al op verkenning gegaan op internet om modellen, mogelijkheden en adressen in de buurt te bekijken”, vertelt hij. “Stilaan wordt het idee concreter.”

Kris verwarmt zijn woning nu op gas. Hij heeft een contract bij leverancier Eneco, maar “het rommelt er”, zegt Kris. “Er zijn zeer veel klachten, en contact is bijna onmogelijk. Men probeert er lopende contracten met vast tarief te verbreken. Ik verlies steeds meer vertrouwen en zou graag voor een stuk onafhankelijker zijn. Ik bekijk het ook op langere termijn, want het lijkt er toch sterk op dat de energieprijzen de komende jaren hoog zullen blijven.”

Een houtkachel in huis zou ook een stuk nostalgie zijn, vindt Kris. “Vroeger bij mijn ouders was er een kolenkachel, en die warmte en gezelligheid is met niks te vergelijken. Daarom zou ik gaan voor een goede houtkachel waarmee ik de hele benedenverdieping kan verwarmen, om dan de centrale verwarming op gas enkel nog in de badkamer te gebruiken, ’s ochtends. Vroeger heb ik nog met dat idee gespeeld, maar toen heb ik het niet gedaan – want meer stof en meer werk. Maar met de huidige prijzen heb ik dat er wel voor over, denk ik. In de kou gaan zitten doe ik niet. Ik heb het graag warm.”

André (64) uit Rumst: “Gas uit, pelletkachel aan”

André Michiels (64) heeft thuis in Rumst centrale verwarming op gas, maar kocht daar eind vorig jaar een pelletkachel bij, omdat de energieprijzen al maanden fors aan het stijgen waren.

“Begin december is de kachel geleverd en geïnstalleerd, en ik kan er de benedenverdieping helemaal mee verwarmen. Al is de winter natuurlijk nog niet heel koud geweest.”

De twee katten waarmee André samenwoont, vinden de pelletkachel zalig om bij te soezen, vertelt hij. “In november had ik berekend dat ik in vier jaar de kostprijs van de kachel terugverdiend zou hebben door op pellets te stoken, tegen de gasprijzen van toen. Nu zijn die nog een stuk gestegen, dus waarschijnlijk maakt dat de terugverdientijd nog korter.”  

Freddy (63) en Kristel (60) uit Wilrijk: “Vaker naar de Spaanse zon”

Freddy Van Dessel (63) en Kristel Nagels. ©  JHS

Freddy Van Dessel (63) en Kristel Nagels (60) verwarmen hun appartement in Wilrijk op gas. “Normaal betaalden we een maandelijks voorschot van 101 euro, en dat hebben we nu op aanraden van Engie verhoogd naar 390 euro per maand”, zegt Freddy. “Na een carrière als bewakingsagent op de Heizel heb ik een pensioen van nog geen 1.400 euro, mijn vrouw gaat volgend jaar met pensioen en valt dan ook terug op 1.500 euro per maand. Dan moet je toch wat aanpassen, want het leven is echt wel duur in België.”

Het koppel kan vergelijken, want al sinds 2005 hebben ze een caravan in het Spaanse Benidorm, waar ze hun vakantie graag doorbrengen. “Maar nu de prijzen stijgen, niet enkel die voor energie, willen we na het pensioen van Kristel meer tijd in Spanje spenderen. Om de drie maanden zouden we twee maanden ginds blijven, dus in totaal zeven maanden in de zon. Dan zal in 2023 ons verbruik wel serieus dalen. En het leven in Spanje is stukken goedkoper. Opmerkelijk misschien: daar verwarmen en koken we op butaan- en propaangas, en we hoorden net dat dat er goedkoper is geworden. Ook onze internetfactuur is er 1,5 euro goedkoper geworden. Dezelfde cola in de Lidl kost er minder dan hier, en we rijden er gratis met de bus.”

 syma

Vastgoed

Jobs in de regio