Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) ergert zich aan de aanvallen vanuit N-VA tegenover onder meer Unia. 

Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) ergert zich aan de aanvallen vanuit N-VA tegenover onder meer Unia. © Joris Herregods

Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) scherp voor burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Sommige verklaringen zijn staatsondermijnend”

Antwerpen -

Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) is scherp voor burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij omschrijft enkele verklaringen van De Wever zelfs als staatsondermijnend. Burgemeester De Wever reageert zelf laconiek op de kritiek. “Ik ben altijd blij met een intellectueel debat”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

Meeuws uit zijn kritiek in een opiniebijdrage bij onze zusterkrant De Standaard. Hij reageert daarmee op een eerdere opinie van De Wever over de veroordeling van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs voor seksistische uitspraken. Volgens De Wever komt met slechte wetten, zoals de seksismewet, het recht op vrije meningsuiting in gedrang.

Meeuws heeft het moeilijk met de kritiek op het gerecht en de rechters.

“De ergernis over Vrouwe Justitia wordt snel een aanmaakblokje om het conservatieve vuur te doen ontvlammen”, schrijft hij in de opinie. “De Wever beukt nietsontziend in op publieke instellingen en beschimpt overheidsdienaars. Ronduit staatsondermijnend wordt het wanneer de federale openbare mensenrechteninstituten Unia en het IGVM (Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, red.) , ofschoon bij wet en dus met een parlementaire meerderheid opgericht, voor de ­zoveelste keer worden aangevallen.”

Meeuws verduidelijkt waarom hij in zijn opinie zo scherp is voor de Antwerpse burgemeester en N-VA.

“De kritiek op wetten en instellingen horen in het parlement thuis en niet daarbuiten”, zegt Meeuws. “Ik vind het flauw dat sommige politici deze instellingen continu liggen aan te vallen. Dit is revolutionair, terwijl N-VA zich toch eerder ziet als contrarevolutionair. Al deze instellingen zijn bij wet aangesteld. Je mag vinden dat ze niet goed werken. Als de wetten slecht zijn, pas ze dan aan in het parlement, maar zit deze instellingen niet constant te ondergraven, terwijl ze gewoon hun wettelijke opdracht vervullen. Dit ergert mij al twee jaar.”

“Te moeilijk”

Is er nu heibel tussen schepen Meeuws en burgemeester De Wever in Antwerpen?

“Helemaal niet”, zegt Meeuws. “Dit is een politiek-filosofische discussie. In mijn opinie roep ik ook op om progressieven en conservatieven te verenigen. Zo kunnen we een moderne staat en stad in hun grondslagen verder vorm geven in plaats van ze omver te werpen.”

Burgemeester De Wever zegt zelfs blij te zijn met het antwoord van Meeuws op zijn opinie. “Ik begon al te vrezen dat mijn essay deze keer echt te moeilijk was voor links”, lacht De Wever. “In de marge van het Antwerpse schepencollege vrijdag heb ik met hem nog een babbel gehad over zijn opinie. Ik ben altijd blij met een intellectueel debat, want ik verdedig enthousiast het vrije woord.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio