Minister Diependael bezocht de kunstenaarswoning van

Minister Diependael bezocht de kunstenaarswoning van © koen fasseur

Monumentenwacht zet eerste stap om kunstenaarswoning Marten Melsen te beschermen: “Melsen schilderde zelfs een tapijt op de vloer”

Stabroek -

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA), gedeputeerde Luk Lemmens en het Stabroeks gemeentebestuur bezochten de woning van kunstenaar Marten Melsen (1870-1947) op het Hoogeind in Stabroek. Samen streven ze ernaar om de woning uit het einde van de 18de eeuw te bewaren

Marten Melsen is een van de meest gerenommeerde kunstenaars die de poldergemeente heeft gekend. De kunstschilder leefde en werkte aan het Hoogeind 120. Hier lag ook een archief van duizend brieven van schilder James Ensor, auteur Stijn Streuvels en componist August De Boeck. Zijn woning en atelier, het Vossenveld, zijn onaangeroerd.

Het Vossenveld dateert uit het einde van de 18de eeuw.

Het Vossenveld dateert uit het einde van de 18de eeuw. © koen fasseur

Kleinzoon Jan Melsen: “Mijn tante Nathalie woonde hier tot ze in 2011 is overleden. Sedert het overlijden van mijn grootvader is er niets aan dit huis veranderd. De meubels, de inrichting, de eetkamer en de keuken zijn nooit gemoderniseerd. Wie hier binnenkomt, zet een stap terug in de tijd. Hier leefde en werkte mijn grootvader. Op deze stoel heeft Marten uren doorgebracht. De kast met zijn boeken is er nog altijd. In zijn atelier staat nog altijd het weefgetouw waarop mijn tantes werkten. De wol die ze gebruikten, kwam van de schapen die het gezin Melsen in de tuin had lopen en ook die tuin ziet er nog hetzelfde uit.”

Jan Melsen bezocht veel kunstenaarswoningen in binnen- en buitenland. Volgens hem zijn het Lijsternest, de woning van auteur Stijn Streuvels, en het Vossenveld aan het Hoogeind de best bewaarde en meest authentieke kunstenaarswoningen van allemaal. “Ze zijn van onschatbare kunsthistorische waarde en hopelijk kan het Vossenveld worden beschermd als cultureel erfgoed”, klinkt het bij Jan Melsen.

De voorbije tachtig jaar is er in het huis niets veranderd.

De voorbije tachtig jaar is er in het huis niets veranderd. © koen fasseur

Om die reden schonk de familie Melsen het huis al in 2002 aan de Stichting Marten Melsen, zodat het nodige kon worden gedaan om het kunsthistorisch te bewaren. Het woningbezoek van minister Diependaele en gedeputeerde Luk Lemmens beloven in elk geval veel goeds.

Vlaams minister Diependaele: “De inspanningen van de familie Melsen en de gemeente Stabroek om het oeuvre van Melsen de laatste jaren meer onder de aandacht te plaatsen, zijn lovenswaardig. De erfgoedwaarde van het pand op Vlaams niveau is beperkt, maar voor de regio heeft de gaaf bewaarde kunstenaarswoning een bijzondere historische waarde.”

Ondertussen inventariseren medewerkers van Monumentenwacht Vlaanderen alles. “Dit is met voorsprong de meest authentieke woning die we al hebben bekeken. Alles straalt hier kunst uit. Melsen beschilderde zelfs zijn stoelen en op de grond is een tapijt geschilderd.” De medewerkers ontdekten tijdens hun inventarisering zelfs nog een niet bekend schilderijtje van Melsen, dat hij had gebruikt als legplank.

Gedeputeerde Luk Lemmens, tevens voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen: “Vanuit Monumentenwacht bieden wij ondersteuning. Bij het starten van een project is het belangrijk correcte informatie te bezitten over onder meer de bouwfysische toestand van het gebouw en zijn interieur. Dat multidisciplinair rapport fungeert dan als nulmeting. Vanaf dan kunnen we met Monumentenwacht, het gewest, provincie en gemeente kijken wat we kunnen realiseren.”

Voor het eerst ligt de weg open om van deze authentieke woning een belangrijk stukje erfgoed te maken, dat open kan staan voor het grote publiek.

Zelfs de stallen in de tuin zijn bewaard in oorspronkelijke staat.

Zelfs de stallen in de tuin zijn bewaard in oorspronkelijke staat. © koen fasseur

In de kleerkast hangen nog de zelfgemaakte kleren van Marten Melsen.

In de kleerkast hangen nog de zelfgemaakte kleren van Marten Melsen. © koen fasseur

Leefkamer met een op de grond geschilderd tapijt.

Leefkamer met een op de grond geschilderd tapijt. © koen fasseur

Het atelier is niets veranderd in vergelijking met de tijd

Het atelier is niets veranderd in vergelijking met de tijd © koen fasseur

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio