Wolf bijt twee schapen dood in Balen en wordt twee keer gespot aan Put van Rauw

Mol, Balen -

In Mol-Rauw hebben twee mensen vrijdag apart van elkaar een wolf gespot. Daarnaast werden er ook twee schapen gedood in Balen, zo goed als zeker door een wolf. Het is niet zeker of het om hetzelfde dier gaat.

Dat de laatste tijd de wolf ook meer in de Kempen opduikt, bleek al begin dit jaar in Kasterlee, Retie en Dessel waar wolf Asterix werd gespot. Vrijdagmorgen werd in Mol-Rauw opnieuw een wolf opgemerkt. Twee mensen spotten onafhankelijk van elkaar een wolf in de buurt van het bekende meer.

In een wei op de Rothsveldweg in Balen werden de nacht van donderdag op vrijdag dan weer twee schapen gedood. Een buurtbewoner ontdekte vrijdagmorgen het stoffelijk overschot van de dieren. Experts van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zijn ook ter plaatse geweest voor onderzoek.

Het stoffelijk overschot van een van de schapen. © rr

Zowel de wolf in Mol-Rauw als het incident met de schapen in Balen werd gemeld aan het meldpunt Welkom Wolf. “Hoewel we in Mol-Rauw geen pootafdrukken, DNA of andere sporen hebben gevonden, nemen we de waarnemingen serieus”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Twee personen hebben onafhankelijk van elkaar een melding gedaan en konden een gedetailleerde beschrijving van het dier geven. Vermoedelijk is de wolf vanuit Lommel-Stevensvennen bij de zandput in Rauw terechtgekomen.”

Ook de twee gedode schapen zijn volgens Jan Loos nagenoeg zeker het gevolg van een wolvenaanval. “De wolf heeft heel goed gegeten, want er schoot bijna niets meer over van de twee schapen”, vertelt hij. “Of het om dezelfde wolf gaat als die in Rauw, kan ik niet zeggen. De kans bestaat natuurlijk, maar het kan ook een andere wolf zijn. Of misschien zelfs twee wolven. In ieder geval zijn er de laatste tijd veel waarnemingen gebeurd van een wolf in de provincie Antwerpen. Niet alleen in de Kempen, maar bijvoorbeeld ook in Kalmthout en Malle. Mensen die een wolf zien, mogen dat uiteraard altijd bij ons melden.”(mto )

Het wolvenmeldpunt Welkom Wolf is bereikbaar via www.welkomwolf.be of wolven@landschapvzw.be. Info over subsidies en ondersteuning voor wolfwerende maatregelen en schadevergoedingen vind je bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos op www.natuurenbos.be/wolven.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio