Er komen kapwerken langs de Antitankgracht aan. 

Er komen kapwerken langs de Antitankgracht aan. 

Kapwerken langs de Antitankgracht

Kapellen -

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert vanaf half januari tot half februari kapwerken uit langs de Antitankgracht.

De VMM gaat werken aan de noordrand van de Antitankgracht, tussen ‘t Kooike en het Fort van Ertbrand. De werkzaamheden starten vermoedelijk in de week van 17 januari en duren enkele dagen. De aannemer voorziet signalisatie en een omleiding voor fietsers en wandelaars.

Er wordt gewerkt volgens het principe ‘hakhoutbeheer met overstaanders’. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd, zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong en dicht groenscherm. Om de 20 meter blijft een vitale boom staan. Dit lijkt drastisch maar is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkel jaren staat er een meer gesloten groenscherm dan voorheen. Samen met het hakhoutbeheer wordt ook de vogelkers bestreden. Deze invasieve exoot wordt volledig machinaal verwijderd zonder het gebruik van pesticiden.

Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk. Om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten. Met deze maatregelen voert VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit. (evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio