DE WEEK VAN Rebecca Van Remoortere

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Rebecca Van Remoortere

Huize Herbosch, de voormalige gouverneurswoning of Hotel Max von der Becke. Naast het nieuwe Provinciehuis over het Koning Albertpark ligt een statig domein met een herenhuis uit 1912 op. Een verstopt beschermd monument in de stad. Verstopt achter een grote poort en een verwilderde oprijlaan met daarachter nog een grote parktuin waar een gemiddelde Antwerpenaar alleen maar van kan dromen.

Voor de buren, de medewerkers in het Provinciehuis is het domein minder verstopt. Zij kijken uit op de tuin van Huize Herbosch en kunnen tijdens hun koffiepauze alleen maar naar buiten staren en dagdromen over het leven als kasteelheer van zo’n herenhuis.

Ongeveer 2,5 miljoen euro heeft de huidige eigenaar in 2018 neergeteld voor het domein. Hij zou het opwaarderen en in volle glorie herstellen. Maar dat is (nog) niet gebeurd. Integendeel. De medewerkers in het Provinciehuis zien al wekenlang het afval in de tuin opstapelen tot één grote illegale stortplaats. Zo erg, dat provinciegouverneur Cathy Berx er nu melding van heeft gemaakt.

Wat een prachtig stuk beschermd erfgoed in de stad kon zijn, is nu een hallucinante stortplaats geworden. Tot vorig jaar woonde de Georgiër Igor nog in het pand. Officieel een kraker, officieus de conciërge die er spic en span alles hield. In 2008 al gooide hij andere krakers buiten die het niet goed voorhadden met het pand en sindsdien ruimde hij binnen op en ging hij in de tuin aan de slag alsof het zijn eigen parktuin was.

Igor woont ondertussen in Ekeren en werd bij het zien van de beelden van de stortplaats deze week diepbedroefd. Hij maakte zich boos over hoe de nieuwe eigenaar een gebrek aan respect heeft voor de authentieke elementen van het herenhuis. Het originele hout binnen werd beschadigd en de naakte gouden engeltjes werden afgedekt, zei hij. Dat zag hij toen hij er nog woonde.

Een kraker die diepbedroefd is over hoe ‘zijn’ kraakpand, een beschermd herenhuis uit 1912, verkommerd raakt, de omgekeerde wereld. Maar niet in Antwerpen, zo blijkt.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel de waarde inzien van beschermd erfgoed in de stad. Zo opent in maart het luxehotel Sapphire House Antwerp in het kielzog van de Handelsbeurs. Een belangrijk stuk Antwerpse geschiedenis is daarmee hersteld en weer open. Zij het voor wie het betalen kan.

Nog charmanter misschien. Begin dit jaar openden de schipperszussen Linda en Cynthia uit Beveren opnieuw een taverne op het Kerkschip in het Houtdok. Een historisch schip uit de periode van de Tweede Wereldoorlog dat er maar redelijk leeg lag te liggen in het dok. Uit pure nostalgie zegden de zussen én hun partners hun job op om van de boot opnieuw een aangename plek te maken. Was het maar om er puree met blinde vink te komen eten voor een appel en een ei. “De laatste tien jaar van mijn carrière voor mijn pensioen gaan met hart en ziel naar deze boot”, zei Linda deze week.

En zo verloedert het ene stuk erfgoed terwijl het andere opnieuw een ziel en een keuken krijgt.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio