Bonobo Xolani was de eerste x-file dit jaar.  

Bonobo Xolani was de eerste x-file dit jaar.  ©  Zoo, JoDW

Ken je Xinix, de blinde monniksgier nog? Zoo en Planckendael op zoek naar voornamen met een X

Pasgeboren dieren in de Zoo en Planckendael krijgen dit jaar een voornaam die begint met een X. Vind die maar eens. Om de 26 jaar kampen ze in Antwerpen en Muizen met hetzelfde probleem, al stuurden de fans dit keer al massaal hun voorstellen binnen.

Patrick Vincent

De respons op de vraag van de Zoo naar voornamen die beginnen met een X is zo overweldigend, dat er zelfs na een babyboom bij de kippen nog een surplus zou zijn. En dan moet je weten dat de meeste vogels, vissen en reptielen al helemaal geen naam krijgen. Elk jaar zijn er maar een zestigtal (zoog)dieren, verspreid over de Zoo en Planckendael, die een echte voornaam ontvangen. Naar traditie gebeurt dat het hele kalenderjaar door met dezelfde alfabetletter, dit jaar dus de X. De babybonobo die op 1 januari in Planckendael kwam piepen kreeg alvast de naam Xolani. Dat is Zuid-Afrikaans voor ‘vrede’.

In elke cyclus van 26 jaar zit de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde dus één keer met dat vervelende x-probleem opgezadeld. Inspiratie moeten ze dan, buiten de occasionele Xavier, Xander of Xantippe, gaan zoeken in verre culturen: de Chinese bijvoorbeeld of de Afrikaanse. In 1996 kreeg je in de Zoo onder andere Xander de mandril, Xano de okapi, Xina en Xaïda de giraffen en – met enig gevoel voor humor – Xinix, de blinde monniksgier.

‘Ex Ash A Twelve’

27 jaar geleden was er nog niemand op het idee gekomen om een baby X AE A-XII te dopen, zoals miljardair Elon Musk twee jaar geleden deed. U mag tegen zijn zoontje blijkbaar ook gewoon ‘Ex Ash A Twelve’ zeggen en straks - wie weet - misschien ook tegen een schattige pinguïn. Komt er een Perzische woestijnspringmuis die eruitziet als een echte Serge, dan kunnen ze hem gewoon Xerxes dopen. Een Chinese kuifgibbon wordt natuurlijk Xiaoping en een Mexicaans gordeldier Xochiquetzal. Als schrijvertjes een voornaam kregen, zou Xenofoon een goede geweest zijn.

Volgend jaar is de Y aan de beurt, ook niet evident, maar toch al iets beter doenbaar. Makkelijk was het dan weer vorig jaar. Whisker, Wata en Winta de leeuwenwelpjes zijn nu al een dikke hit.

In 2015 was het dan weer even moeilijk als dit jaar. Vind maar eens lekker bekkende voornamen met een Q. En het is alsof er een vloek boven die namen hangt. Qadira de tapir werd na amper vier maanden dood teruggevonden in haar hok. En Qiyo de olifant, het kleine zusje van Kai-Mook, haalde ook al haar derde verjaardag niet. Qira de okapi van haar kant zit al lang niet meer in Antwerpen. Ze moet nu in een Tsjechisch safaripark voor nakomelingen zorgen. Met een X.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio