Matthieu bij zijn gedetailleerde raamtekeningen in Boechout. 

Matthieu bij zijn gedetailleerde raamtekeningen in Boechout. © Filip Spoelders

Muzikant schoolt zich bij tot striptekenaar: “Een eigen stripreeks zie ik wel zitten”

Mortsel, Boechout -

De eerste geïllustreerde boeken en grote raamtekeningen bij ERA De Kern in Boechout en Wilrijk. Het gaat plots snel voor Matthieu Pelhate uit Mortsel nadat hij een drietal jaar geleden had beslist om striptekenaar te worden.

Filip Spoelders

Voor de duidelijkheid, Matthieu is nog steeds muzikant. Maar ervan leven, zoals enkele jaren geleden wel kon, zit er nu niet meer in. “Ik werkte in een partiturenwinkel en was muzikant. Dit deed ik gedurende elf jaar maar nog voor corona, begon het moeilijker te worden in de muziekwereld. Toen ik stopte in de winkel waar ik werkte, moest ik een andere weg uit”, doet Matthieu zijn verhaal.

Het werd dus tekenen. “Als kind heb ik altijd graag getekend. Ik wou dit weer opnemen en ontdekte dat je voor striptekenaar kan studeren in Brugge. Daar leerde ik zowel met de hand als digitaal tekenen. Eerst was ik niet zo te vinden voor het digitaal tekenen. Maar nu ik het heb ontdekt, vind ik het erg handig. Al begin ik ieder ontwerp steeds met een schets op papier. Zo ben ik dus sinds kort een gediplomeerd striptekenaar.”

Een tekening van Matthieu uit De Reis van Leloo.

Een tekening van Matthieu uit De Reis van Leloo. © Matthieu Pelhate

Aangezien Matthieu zowel striptekenaar als illustrator is, bleven de opdrachten niet lang uit. “Ondertussen liggen twee boeken in de winkel die ik geïllustreerd heb. Het gaat om De Reis van Leloo van Nathalie De Jongh en Nestor en het Magische Zakhorloge van Jeroen Franck. Daarnaast maakte ik de volwassenstrip Cécile, een kortverhaal over mijn grootmoeder, die voorlopig enkel via mij te verkrijgen is.”

Matthieu klinkt met het figuurtje Nestor uit het boek.

Matthieu klinkt met het figuurtje Nestor uit het boek. © Matthieu Pelhate

Sinds enkele weken weet Matthieu dat zijn illustraties ook op andere ondergronden terecht kunnen komen dan enkel op papier. “Op termijn wil ik deeltijds leven van mijn tekenopdrachten. Ondertussen werk ik voor ERA De Kern in Boechout en Wilrijk. De zaakvoerders vroegen me of ik op hun etalages een tekening kon zetten. Het was even anders werken voor mij maar de ramen van beide zaken zijn nu beplakt met mijn ontwerpen. Het is leuk dat mijn werk zo opvalt in het straatbeeld. Dit biedt zeker perspectieven naar andere opdrachten. Ik sta open voor diverse vragen maar ze moeten uiteraard tegen mijn stijl aanleunen en die is zeer gedetailleerd.”

Zijn grote raamtekening in Wilrijk.

Zijn grote raamtekening in Wilrijk. © Matthieu Pelhate

Een eigen stripreeks op de markt brengen, is misschien wel de droom voor iedere striptekenaar. “Mogelijk zit er op termijn een eigen reeks in. Ik heb een figuurtje waar ik meer mee wil doen, maar zo’n stripfiguur moet ook rustig groeien. Ik zie het me enkel doen met een partner die sterk is in het schrijven van strips.”

De Mortselse tekenaar houdt van detailwerk.

De Mortselse tekenaar houdt van detailwerk. © Matthieu Pelhate

Vastgoed

Jobs in de regio