Enkele leerlingen van basisschool Alice Nahon en Vrije Basisschool Putte staken vrijdag de handen uit de mouwen voor de plantactie. 

Enkele leerlingen van basisschool Alice Nahon en Vrije Basisschool Putte staken vrijdag de handen uit de mouwen voor de plantactie. © Dirk Vertommen

Leerlingen planten duizend bomen in Putte: speelnatuur en hondenweide komen nog

Putte -

Leerlingen van Basisschool Alice Nahon en Vrije Basisschool Putte plantten vrijdag duizend inheemse bomen aan op een terrein aan Het Lijsternest in Putte. Er komen ook nog speelnatuur, extra groen en een hondenlosloopweide bij. “Zo ontstaat een groene beleving vlak bij het centrum, geschikt voor jong en minder jong”, zegt burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester).

Kristof Van Rompaey

LEES OOK. Recreatiezone met hondenlosloopweide op komst in Putte-centrum

De Bosgroep Antwerpse Gordel kwam de enthousiaste bende van de Alice Nahonschool en de Vrije Basisschool vrijdag begeleiden tijdens het aanplanten. De Bosgroepen ondersteunen en adviseren boseigenaars bij het beheer van hun bos en zijn voor particulieren en lokale overheden hét aanspreekpunt voor de aanplanting van nieuwe bossen en bosuitbreiding.

Klimaatdoelen

De provincie Antwerpen telt drie Bosgroepen en ondersteunt hen financieel. “Het planten van nieuw bos is een van de meest efficiënte manieren om de klimaatverandering een halt toe te roepen”, stelt bevoegd gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “Nieuwe bossen zijn bovendien cruciaal om zowel de gemeentelijke als de provinciale klimaatdoelen te halen.”

 

 © Dirk Vertommen

“Met het Bomencharter hebben we ons als gemeente geëngageerd om tussen 2019 en 2024 tienduizend extra bomen te realiseren op ons grondgebied”, vult schepen van Leefmilieu Jeroen De Cuyper (N-VA) aan. “Door deze plantactie komt dat streefdoel steeds dichterbij. Onze gemeentelijke bomenteller zit mooi op schema. Deze aanplanting past trouwens ook perfect binnen het Burgemeestersconvenant 2030 en het lokaal energie- en klimaatpact.”

Veel lege velden

De leerlingen werkten vrijdag in groepjes van 9 tot 12u en van 13 tot 15u. Diana, Anna en Charlotte uit het zesde leerjaar van de Alice Nahonschool vonden het een leuke en leerrijke dag. Ze zijn heel goed geïnformeerd over wat er groeit en bloeit in de natuur. Op school leren ze ook composteren. 

“We hebben al weinig bossen en er zijn veel lege velden. Daarom is het goed dat er een nieuw bos bij komt in de gemeente”, zijn ze het eens. “Er kunnen nieuwe dingen groeien en dieren kunnen zich er nestelen en er wonen. En als het bos gegroeid is, dan wandelen we tussen de bomen die we zelf in de grond hebben gestopt. Dat is toch wel heel leuk en bijzonder.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio