© RTV

Stilte en muziek staan centraal in Sjel: “Afsluiten van buitenwereld en één worden met de natuur”

Mechelen -

Naar aanleiding van het themajaar Zinderende Stilte kun je aan het Zennegat in Mechelen de kunstinstallatie Sjel vinden. De geluidsdichte spiegelende kubus schermt je midden in de natuur af van de geluiden uit de buitenwereld. Binnenin kun je wel naar de muziek van kunstenares Patricia Vanneste luisteren.

Stijn Van de Sande

Het idee voor Sjel ontstond enkele jaren geleden, toen violiste en toetseniste Patricia Vanneste na veertien jaar afscheid nam van de band Balthazar. “Ik voelde dat ik de natuur in moest en maakte een erg mooie reis naar Zweden en Noorwegen. Dagenlang kwam ik er niemand tegen. Dat inspireerde me tot het maken van nieuwe muziek, die ik ter plaatse opnam. Die muziek wilde ik nadien heel graag delen met de buitenwereld.”

Een concertreeks stond echter haaks op de gedachte van stilte en rust die Patricia in haar muziek verwerkte. “Daarom zocht ik naar een alternatief. Samen met Sam De Bock, die architect is, ontwikkelde ik Sjel. Het is de perfecte concertzaal voor deze muziek. Je bent in de kubus volledig afgesloten van de geluiden van de buitenwereld, maar via een groot raam word je één met de natuur. Je kunt op dat moment mijn muziek opzetten, of gewoon genieten van de stilte.”

Voor iedereen ander effect

De spiegelende kubus stond eerder al in Geel, Maasmechelen, Kortrijk en Leuven. De komende vier maanden is hij te vinden in Mechelen. Eerst twee maanden aan het Zennegat, daarna in het Mechels Broek. “Ik hoop dat de installatie iets kan losmaken bij de mensen die er instappen en dat de ervaring hen kan raken”, zegt de kunstenares en muzikante. “Daarom heb ik ook een blog opgestart waar mensen kunnen delen hoe ze zich voelen. Want het effect van de stilte, de muziek en de natuur is voor iedereen anders.”

De grote spiegelende kubus staat aan het Zennegat.

De grote spiegelende kubus staat aan het Zennegat. © Dirk Vertommen

Sjel maakt deel uit van het themajaar Zinderende Stilte. “We vieren dit jaar de stilte”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+) van Mechelen Feest. “Die stilte vind je vaak terug in de natuur en beide zaken komen dan ook mooi samen in dit project. We zijn erg blij dat we in samenwerking met onder meer het Cultuurcentrum en Natuurpunt dit werk naar Mechelen konden halen en zijn nu al heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die de kubus binnenstappen.”

Ook schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Vld-Groen-m+) is tevreden. “Het werk staat aan het Zennegat, op een van de centrale plaatsen van het Natuurpark Rivierenland.”, zegt hij. “Vanuit de kubus heb je een prachtig uitzicht op het Sigmagebied. Sjel staat voor mij symbool voor de kracht die mensen kunnen halen uit de stilte en uit de natuur. De coronacrisis heeft ons getoond dat we daar veel meer waarde aan moeten hechten. Net daarom willen we deze natuur zo goed mogelijk beschermen.”

‘Shelters’

Op zaterdag 15 januari start ook de tentoonstelling ‘Shelters’, die eveneens deel uitmaakt van het themajaar Zinderende Stilte. “De Mechelse kunstenares Inge Roggeman maakte kleine vederlichte huisjes van linnen vezels, lijm, draad, textiel, houtskool en was”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Ze transformeren zich tot veilige en warme schuilplekken. Ze lijken kwetsbaar, maar behelzen toch heel wat geborgenheid.”

De expo is nog tot 6 maart gratis te bezoeken in het Cultuurcentrum in Mechelen.

Vanuit de Sjel heb je een uitzicht op de natuur.

Vanuit de Sjel heb je een uitzicht op de natuur. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio