De winkel van Vanden Borre aan de Guido Gezellelaan staat intussen leeg. 

De winkel van Vanden Borre aan de Guido Gezellelaan staat intussen leeg. © Gil Plaquet

Gezocht: tijdelijke invulling voor leegstaande winkelpanden aan Rode Kruisplein

Mechelen -

De stad Mechelen en vastgoedbeheerder Monumento zijn op zoek naar een tijdelijke invulling voor de leegstaande winkelpanden aan het Rode Kruisplein. Na de verhuizing van de winkels naar winkelpark Malinas, staat er zo’n 17.000m² aan winkelruimte leeg. De voormalige winkel van A.S. Adventure wordt alvast ingenomen door het project Foodsavers.

Stijn Van de Sande

In oktober verhuisden de baanwinkels van het Rode Kruisplein en de omgeving van het Keerdok naar het nieuwe winkelpark Malinas. Daardoor staan er nu heel wat panden leeg. Op termijn zullen die worden afgebroken om het stadsontwikkelingsproject Keerdok mogelijk te maken, maar om die periode te overbruggen, wordt er gezocht naar een tijdelijke invulling. De eigenaars stelden daarvoor de gespecialiseerde vastgoedbeheerder Monumento aan.

“Solidariteit, duurzaamheid en verbinding staan centraal”, zegt Caroline Staessens van Monumento. “Het maken van grote financiële winsten mag niet de belangrijkste doelstelling zijn. Het moet net de intentie zijn om winst te maken op het vlak van duurzaamheid, samenwerking en ruilgebruik. We zoeken nog naar organisaties die zich hierin herkennen en op zoek willen gaan naar kruisbestuivingen in een tijdelijke en sociale context.”

Foodhub

Via het project Foodsavers zal de stad zelf haar intrek nemen in de voormalige winkel van A.S. Adventure. “We maken er een hippe pop-up foodhub van”, zegt schepen van Sociale zaken en Welzijn Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Het wordt een proeftuin en een plek waar iedereen terecht kan. De concrete invulling wordt nog besproken met verschillende partners, maar ik ben ervan overtuigd dat het een prachtig project wordt dat de buurt zal laten stralen.”

“In afwachting van de effectieve realisatie van het stadsvernieuwingsproject, is het belangrijk om de 17.000m² aan gebouwen een tijdelijke invulling te geven en leegstand te voorkomen” zegt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Een tijdelijke maar waardevolle invulling is de beste oplossing voor de stad, de eigenaars en de gebruikers die op zoek zijn naar een ruimte voor een tijdelijk project.”

info@monumento.be
Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio