©  DBA

Bond Beter Leefmilieu stapt mee in rechtszaak tegen bouwheer Oosterweel: “normenkader moet omwonenden bescherming bieden”

Antwerpen, Zwijndrecht -

Bond Beter Leefmilieu stapt mee in de milieustakingsvordering tegen Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. BBL sluit zich daarmee aan bij de eisen van Grondrecht, Thomas Goorden en Greenpeace, die eisen dat de vervuilde gronden van 3M als afval worden beschouwd.

De Raad van State sprak zich eind vorig jaar in een spoedprocedure uit over de vordering van het Zwijndrechtse burgercollectief Grondrecht, de milieu-organisatie Greenpeace en milieuactivist Thomas Goorden. Die eisen dat de met PFOS vervuilde gronden van 3M in Zwijndrecht als afval worden beschouwd.

Bond Beter Leefmilieu sluit zich nu aan bij die eisen en hamert op het feit dat er dringend nood is aan maatregelen om te vermijden dat de PFOS nog verder verspreid geraakt. “Op de Oosterweelwerf moeten alle geldende Vlaamse & Europese afvalwetgevingen gevolgd worden en uiteindelijk moet de hele werkzone gesaneerd worden. Het is noodzakelijk dat de Vlaamse overheid Lantis verplicht om met een doordacht saneringsplan te komen, dat de kost van de saneringen voor alle saneringstechnologieën doorrekent, inclusief de optie om een saneringsfabriek op de site te laten werken. Daarnaast moet de overheid een nieuw normenkader opstellen, dat het milieu en de omwonenden de nodige bescherming biedt”, aldus BBL.

LEES OOK. PFOS-affaire brengt Oosterweelverbinding in zwaar weer: wat moet er gebeuren en hoeveel miljoenen gaat dat kosten?

Vastgoed

Jobs in de regio