Bij het proefproject kunnen medewerkers van SCK, VITO en Belgoprocess in hun bedrijf terecht voor hun vaccinatie. 

Bij het proefproject kunnen medewerkers van SCK, VITO en Belgoprocess in hun bedrijf terecht voor hun vaccinatie. © Tommy Maes

Satellietapotheker maakt spuiten klaar voor vaccinaties bij SCK, VITO en Belgoprocess

Mol, Dessel -

Apotheek Segers in Dessel trekt vrijdag voor het eerst spuiten op voor coronavaccinaties buiten vaccinatiecentrum De Zwaan in Mol. Het is de volgende stap van het proefproject van eerstelijnszone Baldemore waarbij medewerkers van SCK, VITO en Belgoprocess op de werkvloer worden ingeënt.

In het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) in Mol loopt momenteel een proefproject waarbij werknemers van SCK, VITO en Belgoprocess hun boosterprik binnen het bedrijf kunnen halen in plaats van in het vaccinatiecentrum. Bij het project wordt onder meer de software uitgetest die eerstelijnszone Baldemore heeft ontwikkeld om vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum veilig en efficiënt te organiseren.

Sinds vrijdag verloopt ook de voorbereiding van de vaccinatiespuiten buiten het vaccinatiecentrum. Apotheek Segers in Dessel fungeert daarbij als satellietapotheek. “De vaccinatiespuiten voor die dag worden klaargemaakt bij de apotheek en opgehaald door de arbeidsgeneeskundige dienst van het SCK”, zegt Matthias Rommens van eerstelijnszone Baldemore. “Het is eigenlijk de volgende stap van het proefproject dat we bij SCK uitvoeren. Een coronavaccin blijft slechts een aantal uur goed nadat het is klaargemaakt. Daarom is onder meer het optrekken van de spuiten een stevige uitdaging. Die voorbereiding van het vaccin buiten het vaccinatiecentrum zijn we nu aan het uittesten. Zo zoeken we onder meer uit hoe de vaccinatiespuiten kunnen worden klaargemaakt zonder dat de gewone werking van de apotheek in het gedrang komt.”

De software die de eerstelijnszone ontwikkelde voor de uitnodiging en registratie van de vaccinaties wordt binnen dit project uitgebreid met een voorraadsysteem voor de satellietapotheek. De software kan daardoor worden gebruikt voor vaccinaties op locatie. “Op die manier kunnen in de toekomst niet alleen huisartsen op locatie vaccineren, maar ook andere vaccinatoren zoals arbeidsgeneeskundige diensten”, zegt Rommens. (Tommy Maes )

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio