De wijkgezondheidscentra (foto: Herentals) werken op een laagdrempelige manier aan de gezondheid van de bewoners in de omgeving. 

De wijkgezondheidscentra (foto: Herentals) werken op een laagdrempelige manier aan de gezondheid van de bewoners in de omgeving. © rr

Corona duwt opening wijkgezondheidscentrum achteruit

Geel -

Het gloednieuwe wijkgezondheidscentrum (WGC) in Geel zou maandag 17 januari van start gaan. Maar omdat enkele artsen van de koepel WGC Kempen in quarantaine zitten, verschuift de opening naar februari.

Hans Otten

Met het wijkgezondheidscentrum in de Stationsstraat 86 in Geel krijgt WGC Kempen er een vierde site bij, na de twee in Herentals en een in Heist-op-den-Berg. De opening was gepland voor maandag 17 januari, maar die moet nu op het laatste nippertje worden uitgesteld naar 1 februari. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zegt coördinator Kris Van Houdt van WGC Kempen.

“We zijn in feite volledig klaar om te starten in Geel, maar door de coronamaatregelen zitten momenteel twee van onze acht artsen (over vier WGC’s samen, red.) in quarantaine. Op zich zou het door wat te schuiven met de inzet van de beschikbare artsen mogelijk moeten zijn om toch van start te gaan in Geel. Maar we weten natuurlijk niet wat omikron nog allemaal op ons pad gaat leggen. Het zou jammer zijn om te openen en even later weer tijdelijk te moeten sluiten. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en stellen de opening even uit.”

Het wijkgezondheidscentrum opent in de Stationsstraat in Geel.

Het wijkgezondheidscentrum opent in de Stationsstraat in Geel. © RR

In het WGC Geel gaan twee huisartsen aan de slag, één verpleegkundige en één kinesist. Die krijgen ondersteuning van een maatschappelijk werker en een aantal vrijwilligers, die onder meer voor het onthaal instaan.

Wat een wijkgezondheidscentrum onderscheidt van andere praktijken waar verschillende disciplines onder één dak zitten, is dat een WGC vooral een laagdrempelige functie heeft voor alle bewoners van de buurt. Daarnaast werkt een WGC met het forfaitair betalingssysteem: het ziekenfonds betaalt maandelijks een vast bedrag per patiënt aan het wijkgezondheidscentrum. Als patiënt hoef je dan niet te betalen voor de zorgen van de huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio