©  Dirk Vertommen

Toch hoger beroep tegen vrijspraak Marc Van Ranst in lasterdossier

Er is toch hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van viroloog Marc Van Ranst in een dossier van laster dat tegen hem werd aangespannen door de Nederlandse coronascepticus Willem Engel. Dat laat het hof van beroep in Antwerpen weten, nadat het eerder vrijdag had gezegd dat er geen hoger beroep was aangetekend.

“Na navraag informeerde de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Mechelen, ons dat er nu ook tegen het laatste vonnis van 9 december 2021 hoger beroep werd aangetekend”, klinkt het vrijdagmiddag.

Van Ranst werd op 9 december door de correctionele rechtbank van Mechelen vrijgesproken voor laster. Hij werd rechtstreeks gedagvaard door Willem Engel, die meende dat enkele uitspraken van Van Ranst lasterlijk waren. De Mechelse rechters meenden echter dat er geen sprake was van een misdrijf en spraken de viroloog vrij. Alle partijen hadden nog 30 dagen om tegen dit vonnis in beroep te gaan, Engel maakte van die termijn gebruik om in beroep te gaan.

Schadevergoeding

Het was al de tweede rechtstreekse dagvaarding van Engel aan Van Ranst die voor de rechtbank eindigde. Telkens trok Van Ranst aan het langste eind. De professor vroeg daarom aan de rechtbank om Engel te veroordelen voor roekeloos en tergend geding. “De seriële dagvaardingen getuigen van kwaadwilligheid. Ze zijn hier overduidelijk niet om hun eigen rechten te vrijwaren, maar om mij te tergen”, zei Van Ranst daarover. “Ze zien in mij de bron van alle kwaad voor alle beslissingen die genomen worden door de overheden om het virus in te dijken.” Hij vroeg 7.000 euro. De rechtbank ging daar deels op in en veroordeelde Engel tot het betalen van een schadevergoeding aan Van Ranst van 4.000 euro.

Van Ranst liet daags na het vonnis weten die som te zullen doorstorten aan Unicef, om de COVAX-vaccins te verdelen in ontwikkelingslanden. “Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij”, zei hij.

Het is nog niet duidelijk wanneer het beroep behandeld zal worden.

Vastgoed

Jobs in de regio