© ATV

Zaak blijft aanslepen: visum ingetrokken en tijdelijke arrestatie voor Djokovic, maar voorlopig blijft hij wel in Australië

Een Australische rechter boog zich vrijdagavond lokale tijd (20u45, 10u45 in België) in een spoedzitting over het dossier van de niet gevaccineerde Novak Djokovic (34). De Australische minister van Immigratie Alex Hawke had eerder op de dag gebruikgemaakt van zijn persoonlijke bevoegdheid om het visum van Novak Djokovic opnieuw in te trekken en wil hem het land uit zetten. Djokovic vecht die beslissing aan en mag voorlopig in Australië blijven. Op een definitieve beslissing is het nog even wachten tot zondag.

vvaBron: BELGA

LEES OOK. Visum Novak Djokovic ingetrokken door Australische minister van Immigratie: toptennisser moet het land verlaten

Advocaten van Djokovic hebben aangegeven dat zij de redenen van de minister voor het annuleren van Djokovic’s visum zullen aanvechten, waaronder het feit dat het toestaan van Djokovic om te blijven “anti-vax sentimenten zou aanwakkeren” in de Australische gemeenschap.

De advocaat van Djokovic zei tijdens de spoedzitting vrijdagavond nadat het visum van Djokovic voor de tweede keer werd ingetrokken, dat de tennisser geen direct gevaar voor anderen vormt. Zijn advocaat zegt dat de reden voor de annulering van Djokovic’s visum is dat zijn aanwezigheid in Melbourne de anti-vaxxer gemeenschap zou “ophitsen”. Zijn advocaat counterde die reden door aan te halen dat de minister van immigratie geen rekening houdt met wat het teweeg brengt bij de anti-vaxxers wanneer iemand met een laag risico voor de bevolking zo wordt tegengewerkt.

Nog geen definitieve beslissing

De zaak wordt doorverwezen naar het Federale Hof van Australië. Wat al duidelijk is na de hoorzitting van vrijdag, is dat Djokovic vannacht niet vastgehouden zal worden. Op voorwaarde dat hij zich morgenochtend om 8u00 opnieuw meldt voor een verhoor met immigratieambtenaren. Van 10u00 tot 14u00 mag de Serviër in het kantoor van zijn advocaat verblijven. Daarna wordt hij gearresteerd. Zondagochtend om 9u00 mag hij terug naar het advocatenkantoor om de zitting te volgen, weliswaar in het gezelschap van twee agenten van de Australische grenspolitie. Als Djokovic zondag gelijk krijgt, zal hij maandag gewoon aantreden in de eerste ronde van de Australian Open. Als het Federale Hof hem niet volgt, riskeert hij voor drie jaar verbannen te worden uit Australië.

Wat al duidelijk is na de hoorzitting van vrijdag, is dat Djokovic vannacht niet vastgehouden zal worden. Op voorwaarde dat hij zich morgenochtend om 8u00 opnieuw meldt voor een gesprek met immigratieambtenaren. Zaterdagnamiddag zou de tennisser opnieuw in hechtenis worden genomen. De zaak zal bovendien worden doorverwezen naar het Federale Hof van Australië. Als Djokovic zondag gelijk krijgt, zal hij maandag gewoon aantreden in de eerste ronde van de Australian Open. Als het Federale Hof hem niet volgt,

 

 © EPA-EFE

Rechter Anthony Kelly die de hoorzitting vrijdag voorzat. Diezelfde Kelly maakte een eerste intrekking van het visum van de Servische tennisvedette maandag ongedaan. Voorlopig werd daarover nog geen definitieve beslissing genomen.

Maandag begint de Australian Open. De tijd dringt dus voor de Servische titelverdediger. Als hij ongelijk krijgt, zal hij onmiddellijk het land worden uitgezet. Als hij gelijk krijgt, zal hij alsnog deelnemen aan de Australian Open. De naam van de Servische tennisser was al opgenomen in de loting van de Australian Open. Hij zou in de eerste ronde zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78) treffen. Djokovic zou in Melbourne jacht maken op zijn 21ste grandslamzege, wat hem recordhouder zou maken.

Djokovic zag zijn visum vorige week bij aankomst in Australië door de douane al eens ingetrokken omdat er problemen zouden zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen. De rechter schrapte toen echter die beslissing.

LEES OOK. Tijdlijn van de maandenlange soap rond Djokovic: hoe is het zover kunnen komen?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio