Visum Novak Djokovic ingetrokken door Australische minister van Immigratie: toptennisser moet het land verlaten

Australië heeft het visum van Novak Djokovic opnieuw geannuleerd en is van plan hem het land uit te zetten. De Serviër weigert om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en dus weigert de Australische overheid om hem toe te laten op hun grondgebied. Zijn enige hoop om zijn titel te verdedigen op de Australian Open is om de beslissing aan te vechten.

vva

De Australische minister van Immigratie Alex Hawke heeft gebruik gemaakt van zijn persoonlijke bevoegdheid om het visum van Novak Djokovic in te trekken. “De reden is om de gezondheid en de goede orde te bewaren, op grond van het feit dat dit in het algemeen belang is. Bij het nemen van dit besluit heb ik zorgvuldig rekening gehouden met de informatie die mij is verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Australische grenswacht en de heer Djokovic”, reageerde Hawke.

 

 ©  AFP

De advocaten van Djokovic bereiden zich voor om onmiddellijk een kort geding aan te spannen tegen het besluit. Maandag begint de Australian Open. De tijd dringt dus voor de Servische titelverdediger. Als hij de beslissing niet aanvecht of er niet in slaagt dit te doen, zal hij onmiddellijk het land worden uitgezet. De naam van de Servische tennisser was al opgenomen in de loting van de Australian Open. Hij zou in de eerste ronde zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78) treffen, maar dat gaat zoals het er nu voor staat dus niet door. Djokovic zou in Melbourne jacht maken op zijn 21ste grandslamzege, wat hem recordhouder zou maken.

Djokovic zag zijn visum vorige week bij aankomst in Australië door de douane al eens ingetrokken omdat er problemen zouden zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen. De rechter schrapte toen echter die beslissing.

Tactisch steekspel

Dat de beslissing van de minister om het visum te annuleren zo lang op zich liet wachten, is niet verwonderlijk. Het maakt namelijk deel uit van het tactische steekspel: de beslissing niet al te vroeg nemen, zodat Djokovic niet al te veel tijd krijgt om de beslissing aan te vechten vóór de Australian Open begint. De advocaten van het nummer één van de wereld willen immers sowieso beroep aantekenen als hij moet vertrekken. Ze hopen dat ze dan dit weekend worden gehoord, en ten laatste tegen zondag alles kan worden afgerond – ook al zijn de kansen dat hij mag blijven, niet zo heel groot.

De organisatoren van de Australian Open hoopten dat ze donderdag al wisten of ze hun recordwinnaar mochten laten spelen. De loting werd daarom even uitgesteld maar uiteindelijk konden ze niet anders dan de ceremonie laten doorgaan. En dus staat Djokovic voorlopig gepland om zijn eerste ronde te spelen tegen zijn Servische landgenoot Miomir Kecmanovic. Intussen benutte Djokovic de verloren tijd die hij in het ‘coronahotel’ moest uitzitten: hij trainde met onder anderen de Argentijn Frederico Coria en de Australische youngster Tristan Schoolkate.

Meningen verdeeld

Hoe dan ook verdeelt Djoko de meningen, ook bij zijn collega-proftennissers. Stefanos Tsitsipas, nummer vier van de wereld tegen Eurosport: “Elke tennisser wist heel goed welke protocollen en regels er gelden in Melbourne. Een klein deel volgt zijn eigen regels, waardoor de rest voor schut wordt gezet. Het is gewaagd om zo tegen de regels in te gaan en deelname aan een grandslamtoernooi te riskeren.” (hjb)

LEES OOK. Tijdlijn van de maandenlange soap rond Djokovic: hoe is het zover kunnen komen?

 

 ©  AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio