©  BELGA

Nu al WK-koorts: veldrijders krijgen advies contacten te mijden

Voor de veldrijders staat over twee weken de belangrijkste afspraak van deze winter op het programma: het WK in het Amerikaanse Fayetteville. Met de uiterst besmettelijke omikron-variant in het achterhoofd krijgen de renners het advies contacten zo veel mogelijk te vermijden.

“Zeker met mensen van wie ze niet zeker zijn”, verduidelijkt bondsdokter Kris Van Der Mieren. “Voor het overige blijven wij ons eigen, streng protocol volgen. Anderzijds zijn alle renners gevaccineerd en zijn er ook die hun booster al hebben gehad. Daags voor afreis naar de VS wordt dan nog eens verplicht een PCR-test afgenomen, anders mag je het vliegtuig niet op. We gaan ook op het vliegtuig proberen één bubbel te creëren.”

Microbubbels

En in Fayetteville zelf? “Het covid-protocol van de UCI hebben we nog niet ontvangen, maar wij zullen sowieso het lokale protocol moeten volgen”, aldus Van der Mieren. “Ter plaatse gaan we ook proberen microbubbels te vormen: elite bij elite, beloften bij beloften, juniores bij juniores… Intussen hebben we daar bij de bond al veel ervaring mee. Bij nauwe contacten zullen er mondmaskers gedragen moeten worden.”

En wat als er iemand positief test of een hoogrisicocontact heeft gehad in de VS? “Dan gaat die uiteraard in isolatie, maar dat betekent niet dat iedereen in isolatie moet. Elk geval zal individueel bekeken worden, rekening houden met parameters zoals bijvoorbeeld het aantal vaccins dat ze al hebben gekregen en de aard van de contacten.”

Vastgoed

Jobs in de regio