Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  Marc Herremans

Neerslagsensoren moeten inhaalverbod vrachtwagens beter controleren

Antwerpen -

Vlaanderen wil eind dit jaar op negentien plaatsen neerslagsensoren plaatsen om het inhaalverbod beter te kunnen controleren. In onze regio gaat het om vijf locaties. Ook overbelading wil de overheid beter controleren.

Sinds 2004 is het voor vrachtwagens verboden om in te halen bij neerslag. Maar de handhaving van dat verbod bleek niet eenvoudig. Wanneer regent het exact? Wanneer niet? In het verleden waren er plannen om te werken met de anpr-camera’s en pluviometers (toestellen om neerslag te meten), maar dat project kwam nooit helemaal van de grond.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil het probleem verhelpen en laat daarvoor nieuwe technische systemen plaatsen. Eén type controleert zowel op het inhaalverbod bij regenweer als op het respecteren van de tussenafstanden. Een andere type installatie controleert nog op overlading. Einde dit jaar zouden die op negentien locaties moeten staan. “Op een aantal installaties zullen we alle functionaliteiten combineren”, legt minister Peeters uit.

De nieuwe systemen worden al uitgetest. Wel is de software nog niet klaar en is het nog niet zeker dat alle negentien locaties eind dit jaar werken. Peeters benadrukt nog dat de beboeting niet volautomatisch is. “De vaststelling zelf moet nog steeds door de politie gebeuren.”

Gelijkheid tussen chauffeurs

Transportfederatie Febetra is kritisch. “België is het enige land waar de maatregel geldt en geen enkele studie toont het nut voor de verkeersveiligheid aan”, zegt woordvoerder Isabelle De Maegt. “We hopen dat wie de beelden bekijkt ook rekening houdt met bijvoorbeeld hoffelijke chauffeurs die opschuiven naar links om collega’s te laten invoegen. De helft van de vrachtwagens komt bovendien uit het buitenland. We hopen dat niemand de dans ontspringt, ook niet in verre landen waar het innen van die boetes moeilijker is.”

In de provincie Antwerpen komen de neerslagsensoren op volgende locaties:

 

 cm

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio