Een aantal bewoners trok vanochtend naar het Provinciehuis om gedeputeerde Luk Lemmens te vragen geen vergunning meer toe te kennen aan het bedrijf. 

Een aantal bewoners trok vanochtend naar het Provinciehuis om gedeputeerde Luk Lemmens te vragen geen vergunning meer toe te kennen aan het bedrijf. © Walter Saenen

Omstreden goudraffinaderij in Joodse wijk mag nog drie jaar blijven

Antwerpen -

Goudraffinaderij Value Trading mag nog drie jaar lang haar activiteiten uitvoeren in de Jacob Jacobsstraat, in het midden van de Joodse wijk in Antwerpen. Dat heeft de provincie vandaag beslist, zo vernam onze redactie uit betrouwbare bron. De afgelopen weken kwam er fel protest uit de Joodse gemeenschap tegen de aangevraagde verlenging van de omgevingsvergunning door Value Trading.

Elien Van Wynsberghe, Sacha Van Wiele

LEES OOK. Protest tegen goudraffinaderij in woonwijk houdt aan: “Oogt als een kantoor, maar achter de gevel zit een chemische fabriek”

De provincie heeft donderdag de knoop doorgehakt over de vergunningsaanvraag voor goudraffinaderij Value Trading. Vanochtend nog kwamen verschillende buurtbewoners samen om aan gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) opnieuw te vragen de vergunning voor het bedrijf niet goed te keuren. Eerder al werden door buurtbewoners ruim 3.300 bezwaarschriften ingediend.

De buurtbewoners zijn ervan overtuigd dat de goudraffinaderij ziekmakende dampen uitstoot en zo verantwoordelijk is voor een hoog aantal kankergevallen en overlijdens in de buurt. De raffinaderij zelf zegt dat die bewering niet wetenschappelijk onderbouwd is en belooft op eigen initiatief ieder kwartaal een officiële luchtmeting en een jaarlijkse watermeting te zullen laten uitvoeren door onafhankelijk studiebureau SGS.

Value Trading, vroeger bekend onder de naam Tony Goetz, is sinds 2002 actief in de Jacob Jacobsstraat en verwerkt mijnengoud, oud goud en oud zilver. In juni diende de raffinaderij een aanvraag in voor de verlenging van haar omgevingsvergunning voor een periode van tien jaar. Een verhuis op korte termijn ziet het bedrijf niet zitten. In september adviseerde het Antwerpse college om de fabriek een vergunning van maximaal drie jaar te verstrekken met het oog op een herlocatie. Sindsdien lag het dossier bij de provincie.

Die besliste donderdag om het advies van het stadsbestuur te volgen en het bedrijf een vergunning voor drie jaar te verstrekken, zo vernam onze redactie uit betrouwbare bron. Verdere details over die beslissing konden we nog niet vernemen. De deputatie belooft daar vrijdag over te communiceren, maar stelt wel al dat er een aantal belangrijke elementen werden opgenomen in het dossier.

Midden december vond nog een grote protestactie plaats voor het bedrijf.

Midden december vond nog een grote protestactie plaats voor het bedrijf. © Patrick De Roo

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio