© BFM

Nieuwe afrit Zwijndrecht op E17 en verbindingsweg gaan zaterdag open, P&R Linkeroever volgt maandag

Zwijndrecht -

Zaterdag gaat op de E17 de nieuwe afrit Zwijndrecht open en maandag is het de beurt aan het nieuwe P&R-gebouw langs de Blancefloerlaan. De verbindingsweg tussen Zwijndrecht en deze nieuwe park-and-ride wordt ook al zaterdag in gebruik genomen, eveneens als onderdeel van het Oosterweelproject.

Karin Vanheusden

Dit weekend en maandag wordt in Zwijndrecht en op Linkeroever heel wat nieuwe infrastructuur in het kader van Oosterweel in gebruik genomen. De nieuwe oprit Zwijndrecht op de E17 is al sinds september 2020 in gebruik. De afrit Zwijndrecht, voor verkeer komende uit Gent, wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag opengesteld. In de nieuwe situatie sluit de afrit niet langer aan op de Pastoor Coplaan (ter hoogte van het VAB-gebouw, aan de overzijde van de E17), maar loopt hij via een brug over de Pastoor Coplaan naar de nieuwe en verlegde Hoefijzersingel vlak naast de E17.

“Via een nieuwe tunnel onder de E17 bereik je vervolgens de verbindingsweg tot aan de nieuwe park-and-ride langs de Blancefloerlaan, alsook de Pastoor Coplaan en verderop oprit Zwijndrecht richting Gent”, zegt Sanne Verlinden van Lantis. Met de nieuwe verbindingsweg tussen Zwijndrecht en het nieuwe P&R-gebouw zal het verkeer van Linkeroever en Zwijndrecht veel vlotter naar de E17 kunnen rijden. “We halen zo ook het sluipverkeer uit de woonkernen en zorgen voor een betere doorstroming en meer verkeersveiligheid”, verduidelijkt Verlinden. “Het stukje verbindingsweg tussen de Blancefloerlaan en Waaslandhaven-Oost aan de E34 stellen we in april open.”

Nieuwe P&R Linkeroever

Vanaf maandag 17 januari kun je parkeren in het nieuwe P&R-gebouw langs de Blancefloerlaan. De nieuwe tramhalte Linkeroever vlak voor de deur wordt dan ook in gebruik genomen. Tramlijnen 5, 9 en 3 passeren langs deze halte. Verderop wordt ook de nieuwe keerlus voor trams 9 en 5 opengesteld. In de nieuwe park-and-ride, vijf verdiepingen hoog, is plaats voor 1.500 auto’s, 150 fietsen en verschillende deelsystemen. Parkeren kost 1 euro voor een hele dag.

De tijdelijke P&R tussen de op- en afrit Linkeroever gaat maandag definitief dicht. Op termijn zal hier groen worden aangelegd, evenals een fietsverbinding tussen de Blancefloerlaan en het Ringfietspad.

Ook de P&R Blancefloer 2 aan de oude tramhalte Linkeroever, die vanaf maandag de nieuwe naam Regatta krijgt, gaat deels dicht. Het gedeelte van de parking aan de kant van Linkeroever wordt door de stad Antwerpen ingericht als blauwe zone.

Ook nieuwe fietstunnel

“Ook de nieuwe fietstunnel onder de Blancefloerlaan gaat maandag open”, zegt Sanne Verlinden. “Pendelaars die hun wagen of fiets in de P&R hebben geparkeerd, kunnen zo conflictvrij de nieuwe tramhalte bereiken en fietsers kunnen veilig en eveneens conflictvrij de Blancefloerlaan kruisen. Met deze nieuwe park-and-ride, de extra fietsverbindingen en de aangepaste traminfrastructuur ondersteunen we de modal shift.”

Vastgoed

Jobs in de regio