© YouTube

Tranen van geluk bij Loena Hendrickx na droomstart op EK kunstschaatsen: “Te zot voor woorden”

Loena Hendrickx heeft zichzelf donderdagnamiddag overtroffen op het EK kunstschaatsen in de Estste hoofdstad Tallinn. Onze 22-jarige landgenote schaatste in haar korte kür 76,25 punten bij elkaar, een persoonlijk record. Daarmee staat ze voorlopig op een onverhoopte tweede plaats, na de ongenaakbare Russische Kamila Valieva. Het 15-jarige wonderkind zette alweer een historische prestatie neer.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Laatste test voor Peking: Loena Hendrickx gaat grote risico’s mijden in haar kür

“Ik ben uitgerust en heb veel zelfvertrouwen. Ik voel me meer en meer klaar voor de Olympische Spelen.” Loena Hendrickx vertelde het afgelopen dinsdag aan de telefoon en zette donderdag haar woorden om in daden met een knalprestatie op de korte kür van het EK kunstschaatsen. Op een ingetogen versie van Caruso schaatste de Kempische bijzonder stijlvol en quasi foutloos de choreografie waarmee ze enkele maanden geleden op de GP vanTurijn de basis had gelegd voor een bronzen medaille.

 

 ©  AP

Toen kreeg ze 73.52 punten van de jury, donderdag in Tallinn beloonde die haar met 76,25. Toen Hendrickx haar score te lezen kreeg, haar hoogste puntenaantal ooit op de korte kür, barstte ze in tranen uit en greep ze haar broer Jorik en haar choreograaf Adam Solya stevig beet. Met die score staat ze onverhoopt op een tweede plaats. Met een punt voorsprong op de Russische Alexandra Trusova, de nummer drie van het vorige WK, die kort ten val kwam. Hendrickx telt bovendien al zeven punten voorsprong op de Russische wereldkampioene Anna Shcherbakova. Zij maakte eveneens een tuimeling en zag daardoor een combinatie de mist ingaan. Vooraf vertelde onze landgenote dat het schier onmogelijk was om op het EK op het podium te staan omdat de Russische meisjes hors categorie waren met hun uitzonderlijk moeilijke sprongen. Maar nu de Russinnen foutjes maken, is een stunt een flink pak minder onwaarschijnlijk geworden.

“Dit is echt te zot voor woorden. Ik moet het nog laten doordringen”, reageerde een emotionele Hendrickx. “Ik had tranen van geluk. Hier kon ik alleen maar van dromen. De Russische rijdsters zijn zo sterk. Ik was heel erg nerveus. Daarom komen die emoties er nu uit. Ik wist dat ik op dit niveau kon presteren. En het is ook nog gebeurd.”

“Het kan nog beter”

Hendrickx mocht donderdagnamiddag als laatste van alle 36 deelneemsters het ijs op. Vlak na de perfecte korte kür van het Russische wonderkind Kamila Valieva. De amper vijftienjarige Valieva schaatste dit seizoen alle wereldrecords aan diggelen en stak ook donderdag met kop en schouders boven de rest uit. Ze behaalde 90.45 punten, haar hoogste score ooit. Zonder ongelukken kroont ze zich dit weekend tot Europees kampioene en wordt ze over enkele weken ook olympisch kampioene in Peking.

Hendrickx vond het geen bezwaar om als laatste te rijden. “Dat maakt me weinig uit. Ik geloof dat ik daar beter van word, het stimuleert mij. Er waren nog kleine dingen, die beter kunnen. Daarom had ik geen nieuw persoonlijk record verwacht. Nu weet ik dat het nog beter kan.”

 

 ©  REUTERS

Zaterdag schaatst Hendrickx de vrije kür, waar dubbel zo veel punten te verdienen vallen. Daarna worden alle punten opgeteld en kennen we het eindresultaat. “De wedstrijd begint gewoon helemaal opnieuw. Ik ga hier eerst wel even van genieten”, zei Hendrickx.

Vier jaar geleden werd ze op haar laatste EK vijfde. Ook op het vorige WK in maart van vorig jaar eindigde ze als vijfde.

 
 

 ©  AFP

 

 ©  ISOPIX

Vastgoed

Jobs in de regio