Still uit Brukel. ©  rr

Different Perspectives Festival toont artistiek potentieel van games aan breed publiek

Antwerpen -

Different Perspectives, zo heet het nieuwe festival dat van 20 tot en met 30 januari plaatsvindt in cultuurhuis Het Bos. Tijdens dat festival plaatst een jonge generatie creatievelingen samen met Het Bos games in de kijker als opkomende artistieke expressievorm. Games als kunst dus.

Elien Van Wynsberghe

Het meest revolutionaire medium van de 21ste eeuw, zo omschrijven de organisatoren van Different Perspectives games. Het artistieke potentieel van dat medium kunnen bezoekers ontdekken tijdens het festival. “Het doel van dit festival is om de culturele waarde die in games schuilt te tonen aan een breed publiek”, legt curator Pepijn Willekens (25) uit. “Want veel mensen zijn daar helemaal niet bekend mee.”

Willekens werkte de afgelopen jaren als game developer voor verschillende studio’s. “Een aantal jaren geleden maakte ik ook deel uit van The House of Indie, een collectief dat festivals rond videogames organiseerde waaronder Screenshake. In die periode is mijn passie voor het artistieke achter videogames ontstaan. Maar sinds dat collectief in 2018 ophield te bestaan, is er een hiaat geweest in de werking rond artistieke games in Vlaanderen”, vertelt Willekens.

Different Perspectives moet dat hiaat opnieuw opvullen. Het festival bestaat enerzijds uit de tentoonstelling Relive/Herleef. Die stelt games tentoon die nieuwe inzichten geven over wat games kunnen zijn, zowel qua vorm als inhoud. Bezoekers mogen zich aan een overzicht van tien nationale en internationale autobiografisch geïnspireerde games verwachten over thema’s als oorlog, rouw, geestelijke gezondheidsproblemen, liefde,…

“Die games werden gemaakt door kleine teams of individuen. Ze vertellen unieke verhalen die ze omzetten in iets speelbaars, in iets interactiefs waar de speler deel van uitmaakt. Het zijn werken die niet naar andere media kunnen worden omgezet en de speler neemt daarin een unieke plaats in.”

Vanaf wanneer wordt een game dan als een artistiek product beschouwd? “Dat is natuurlijk een moeilijke vraag, de vraag vanaf wanneer iets kunst genoemd kan worden. Voor mij is een game artistiek wanneer het spel zich richt op het meegeven van een boodschap, wanneer er een maatschappelijke thematiek in verwerkt zit.”

Curator Pepijn Willekens. © Joris Herregods

Nog veel groeimarge

Bezoekers kunnen de geselecteerde games tijdens het festival spelen. Zo is er een game die de naam Brukel draagt. “De maker, Bob De Schutter, wekt in dat spel de jeugdherinneringen van zijn grootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot leven. De grootmoeder woonde toen in een huis in Geel en het spel speelt zich daar af. In een eerste hoofdstuk kom je als speler meer te weten over de objecten in het huis. Later vallen de Duitsers binnen tijdens de bezetting.” Een ander game heet Coming out Simulator. “Daarbij speel je je een weg door het proces dat de maker van het spel heeft doorlopen om tegen hun ouders te vertellen dat die gay is. Op dat spel is veel reactie gekomen van spelers die zich daarin herkenden.”

Op 21 januari vindt dan een netwerkdag plaats voor professionals. Daarmee wil de expo bruggen slaan tussen verschillende sectoren. “Er is in ons land nog veel groeimarge voor artistieke games. Met deze netwerkdag willen we die groei van artistieke producties faciliteren.”

En het laatste weekend, van 28-30 januari, gaat de Global Game Jam door. Hier worden zo’n veertig creatieve geesten bij elkaar gezet, van muzikanten en schrijvers tot game developers. 48 uur later presenteren ze de prototypes van de games die ze op die tijd ontwikkeld hebben.

“We hebben alvast de intentie om Different Perspectives elk jaar te laten plaatsvinden”, zegt Willekens. “Daarnaast zou ik ook graag in andere cultuurhuizen expo’s opzetten. Het Bos is wat dat betreft voor mij een fijne eerste stap.”

Plum Road Tea Dream, één van de games op de expo Relive/Herleef. © rr

Het Bos: Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen. Alle info: www.differentperspectives.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners