Beerschot krijgt twee speeldagen achter gesloten deuren opgelegd na stadsderby, maar gaat in beroep

De uit de hand gelopen stadsderby van zondag 5 december heeft een serieus staartje gekregen voor Beerschot. De club moet twee wedstrijden achter gesloten deuren afwerken naar aanleiding van het vuurpijlincident en de veldbestorming. Dat heeft de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal donderdag beslist. Beerschot ging niet akkoord met het strafvoorstel van het Bondsparket van de KBVB, maar krijgt dus geen strafvermindering. De club gaf te kennen dat het in beroep gaat tegen die uitspraak.

kofr, havg

LEES OOK. Beerschotfan (26) die vuurpijl in bezoekersvak gooide: eerder al veroordeeld voor mishandeling van Antwerp-fan

Op 22 december verdedigde Beerschot zich uitvoerig voor het Bondsparket voor de ongeregeldheden die zich tijdens en na de derby tegen stadsrivaal Antwerp afspeelden. Het legde een document van 32 pagina’s voor en beschikte naar eigen zeggen ook over beelden die aantoonden dat Antwerpspeler Ritchie De Laet het thuispubliek provoceerde.

 

 ©  BELGA

Maar ook na die verdediging blijft de straf van twee effectieve speeldagen achter gesloten deuren gelden. Dat heeft de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme beslist. Het gaat overigens over wedstrijddagen waarop geen beperkingen gelden wat toeschouwersaantallen betreft. Wedstrijden waarbij het stadion leeg blijft door coronamaatregelen, tellen dus niet mee.

Het laatste woord is echter nog niet gezegd in deze zaak, want Beerschot gaat in beroep tegen de uitspraak.

Spreekkoren

De club wordt ook gestraft voor het spreekkoor ‘Al wie niet springt, is een Jood’ en het spandoek ‘Radja Vaffanculo’, gericht aan Radja Nainggolan. Beerschot moet een campagne voeren waarin het duidelijk maakt dat discriminatoire boodschappen niet door de beugel kunnen. De Mannekes moeten ook samen met een vertegenwoordiging van de supportersfederatie een geleid bezoek brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Beerschot moet voor 1 april 2022 aan het Bondsparket bewijzen dat beide acties zijn uitgevoerd. Zo niet, volgt er een geldboete van 5.000 euro.

Daarnaast probeert de club ook nog een forfaitzege af te dwingen na de uitgestelde wedstrijd Standard-Beerschot. De Kielse Ratten weten ten laatste vrijdag of ze de match alsnog moeten spelen of dat ze drie punten mogen bijschrijven.

LEES OOK. Forfait of spelen? Ten laatste vrijdag uitspraak over Standard - Beerschot

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio