Natte natuur zoals de Battelaer werkt als een spons. © Dirk Vertommen

Vlaamse subsidie van 1 miljoen euro om landelijke gebieden te wapenen tegen droogte

Mechelen, Zemst, Boortmeerbeek -

De Vlaamse regering maakt een bedrag van ruim 1 miljoen euro vrij om het landelijk gebied rond Mechelen, Zemst en Boortmeerbeek te wapenen tegen de droogte. De voorbije zomers kreeg de regio namelijk vaak af te rekenen met schade aan landbouw- en natuurgebieden.

Stijn Van de Sande

Door periodes van langdurige droogte en intense regenval tijdens de afgelopen zomers, komt de kwetsbare watervoorraad in Vlaanderen steeds meer onder druk te staan. Om landelijke gebieden te wapenen tegen die droogte, riep de Vlaamse overheid het Water-Land-Schapsprogramma in het leven. Dankzij dit programma krijgen in totaal 24 projecten een subsidie om te werken aan een duurzame watervoorraad voor bodem, mens en natuur.

Eén van de geselecteerde projecten is de Coalitie voor Water, Landschap en Landbouw (Cowala). De komende vijf jaar zal Cowala maatregelen nemen om zo weinig mogelijk regenwater verloren te laten gaan in de landelijke gebieden van Mechelen, Zemst en Boortmeerbeek. “We zetten in op slimme bufferbekkens en drainages, maar ook op alternatieve waterbronnen zoals afgekoppeld dakwater van een bedrijf”, zegt projectcoördinator Myrtle Verhaeven.

Spons

“Daarnaast willen we water bijhouden door het landschap als een spons te laten werken. Dit kan door het beken- en grachtenbeheer te optimaliseren, natte natuur te realiseren en de structuur van de bodem te verbeteren”, aldus Verhaeven. “Dit jaar werken we een actieprogramma uit om te bepalen welke maatregelen waar en wanneer het best worden ingezet. Dat doen we samen met verschillende partners, verenigingen, buurtbewoners en de lokale land- en tuinbouwers.” (svds)

 
Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio