Themabeeld. 

Themabeeld. © EPA-EFE

Anderstalige leerwerknemers leren Nederlands via app

Mechelen -

Anderstalige leerwerknemers van de stad Mechelen kunnen voortaan Nederlands leren via de applicatie Taalstad. Via de app krijgen ze dagelijks oefeningen die aangepast zijn aan hun beroepscontext. “Op die manier leren ze efficiënt de juiste uitdrukkingen en maken ze snel vorderingen”, zegt Steffen Luypaert van Linguineo.

Stijn Van de Sande

Taalstad werd door Linguineo oorspronkelijk ontwikkeld voor de stad Antwerpen. Later stapte ook Leuven mee in het verhaal en sinds kort leren ook anderstalige leerwerknemers van de stad Mechelen Nederlands via de app. “Voor de ontwikkeling en toekomstkansen van anderstaligen is het belangrijk dat ze snel Nederlands leren. Daarom bieden wij via Taalstad oefeningen aan die aangepast werden aan de job van de werknemer”, zegt Steffen Luypaert.

In Mechelen wordt de app uitgetest door leerwerknemers in de keuken van het Zorgbedrijf. Later wordt het mogelijk uitgebreid. “De woorden en zinnen die je moet gebruiken in een keuken zijn helemaal anders dan de uitdrukkingen die je nodig hebt bij een schoonmaakteam of de groendienst. Daarom worden de oefeningen en chatbot aangepast op maat van de gebruiker. Daarnaast zijn er ook een voorleesfunctie en moedigt de app je aan om de taal effectief te spreken.”

Lagere drempel

De app vormt een aanvulling op de bestaande Nederlandse lessen voor leerwerknemers. “Niet iedereen kan goed een nieuwe taal leren in een klassikale omgeving”, zegt schepen van Gelijke Kansen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Daarnaast is de drempel om te oefenen tegen een slimme applicatie veel kleiner dan tegen echte mensen, zeker bij beroepen die alleen worden uitgeoefend.”

“Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk. Niet alleen in het dagdagelijks leven, maar ook op professioneel gebied”, vult schepen van Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+) aan. “Het bevordert de zelfredzaamheid en verhoogt de kansen op de reguliere arbeidsmarkt. We hechten dan ook veel belang aan de combinatie van werkervaring opdoen én de Nederlandse les.” (svds)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio