Mathieu van der Poel had van de verlenging van zijn wereldtitel veldrijden een groot doel gemaakt, maar door aanhoudende rugproblemen trok hij er de stekker uit. 

Mathieu van der Poel had van de verlenging van zijn wereldtitel veldrijden een groot doel gemaakt, maar door aanhoudende rugproblemen trok hij er de stekker uit. ©  BELGA

Mathieu van der Poel onderging kleine ingreep aan de knie in AZ Herentals

Mathieu van der Poel (26) heeft zaterdag een kleine operatie aan de knie ondergaan in het AZ Herentals. Bij een vroegere valpartij was een scheurtje in het kapsel van de knieschijf gekomen. Zijn gedwongen rustpauze door rugpijn bleek het ideale moment om dat euvel te verhelpen. Maar intussen komt het klassieke voorjaar steeds dichter.

Werner Bourlez

Mathieu van der Poel ligt al drie weken voor onbepaalde tijd stil met last aan de rug. Het probleem achtervolgt hem sinds afgelopen zomer en dwong hem na twee crossen (Dendermonde en Heusden-Zolder) al zijn veldritseizoen af te sluiten. Rusten is de enige optie.

Een ideaal moment volgens Van der Poel voor een kleine ingreep om een bestaand euvel aan de knie te verhelpen. “Als gevolg van het scheurtje in de knieschijf was er littekenweefsel ontstaan waarin een verharde streng schuurde over het bot”, laat zijn ploeg Alpecin-Fenix in een communiqué weten. “Momenteel was dat pijnloos en hinderde het hem niet, maar richting de toekomst was dit nu het goede moment om proactief weg te nemen. Daarom werd van der Poel vorige zaterdag geopereerd door dokter Toon Claes en volgde na controle een positieve evaluatie. Deze operatie stond los van de rugblessure waarvan van der Poel momenteel herstellende is.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Van der Poel viel al een paar keer op zijn knie, onder meer eind november tijdens een bostraining. Hij kon daardoor pas later aansluiten bij de ploegstage. Het euvel was echter het gevolg van een eerdere valpartij.

De Nederlandse alleskunner werd eerder al geopereerd door topchirurg Toon Claes in 2015, na een val in de Ronde van de Toekomst. Hij miste daardoor de start van het veldritseizoen.

Routineklus, maar wat met klassieker?

De ingreep van zaterdag is een routineklus, maar de renner zal minstens een week van de fiets moeten blijven. Dat Van der Poel onder het mes ging, betekent ook dat hij dat de eerstkomende dagen ook niet van plan was. Zijn rugblessure (er duwt een tussenwervel op de rugzenuw) kan alleen verholpen worden met rust. En dat kan een tijdje duren, waardoor ook de voorjaarsklassiekers in gevaar komen. De Omloop Het Nieuwsblad wordt al binnen zes weken gereden.

Vastgoed

Jobs in de regio