Een artistieke weergave van het DART ruimtetuig dat in september zal inslaan op op Dimorphos, een kleine maan die cirkelt rond Didymos, een andere asteroïde die eens om de zoveel tijd langs de Aarde passeert.  

Een artistieke weergave van het DART ruimtetuig dat in september zal inslaan op op Dimorphos, een kleine maan die cirkelt rond Didymos, een andere asteroïde die eens om de zoveel tijd langs de Aarde passeert.  ©  AFP

Asteroïde van 1 kilometer groot scheert dinsdag langs onze Aarde, maar gelukkig zonder gevaar

Een asteroïde met een omvang van ongeveer 1 kilometer zal over enkele dagen langs de Aarde scheren. Voor wie de recente film ‘Don’t Look Up’ heeft gezien en meteen een inslag op onze planeet vreest: dat scenario zal zich volgens de NASA gelukkig niet voordoen.

Bron: earthsky.org, CNN

De 1 kilometer brede asteroïde zal volgens de NASA op dinsdag 18 januari op 2 miljoen kilometer van de Aarde passeren aan een snelheid van ongeveer 76.000 kilometer per uur. Dat is meer dan vijf keer de afstand van de Aarde tot de maan. Voor de wetenschappers is dat een zeer veilige afstand, maar de asteroïde zal tijdens zijn korte passage toch gemakkelijk waar te nemen zijn met een eenvoudige telescoop, zo meldt de gespecialiseerde website earthsky.org.

De naderende asteroïde staat bekend als 7482 (1994 PC1) en werd voor het eerst ontdekt in 1994. Eens 7482 (1994 PC1) voorbij is gekomen zal het volgens projecties nog twee eeuwen duren tot hij nog eens zo dichtbij komt.

Niet de grootste

Met zijn omvang van 1 kilometer is het ook niet de grootste asteroïde in de recente geschiedenis die in onze nabijheid komt. Die eer blijft weggelegd voor asteroïde 3122 Florence (1981 ET3), die op 1 september 2017 een botsing met onze planeet vermeed. Dat hemellichaam heeft een omvang tussen 4 kilometer en 9 kilometer en zal zijn volgende passage maken op 2 september 2057.

Voor een scenario zoals in de recente Hollywoodfilm Don’t Look Up hoeven we dus momenteel geen schrik te hebben. In die satirische film ontdekken wetenschappers gespeeld door Leonardo Di Caprio en Jennifer Lawrence een komeet die onvermijdelijk op de Aarde zal inslaan en het leven op onze planeet zal verwoesten.

Testmissie

Toch bereidt de NASA zich voor op zo’n doemscenario. Gemiddeld om de 600.000 jaar crasht een asteroïde van die omvang wel op de Aarde, met verwoestende gevolgen. Daarom zal de NASA in september van dit jaar als proefproject een ruimtetuig bewust laten inslaan op een hemellichaam in een poging om haar baan te beïnvloeden.

Die missie draagt de naam ‘DART mission’ en heeft het gemunt op Dimorphos, een kleine maan die cirkelt rond Didymos, een andere asteroïde die eens om de zoveel tijd langs de Aarde passeert.

LEES OOK. NASA schiet ‘ruimtekogel’ af om (ooit) onze planeet te redden

 joro

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio