Man heeft contactverbod, maar gaat toch naar ex en verkracht haar: “Hij is een gevaar voor de maatschappij”

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel gevraagd tegen een 38-jarige Mechelaar. De man was naar zijn ex getrokken - ondanks een contactverbod dat hem was opgelegd - bedreigde de vrouw met een mes en verkrachtte haar. De man was dronken en onder invloed van verdovende middelen toen hij de feiten pleegde. Zijn advocaat benadrukte dat de Mechelaar na zijn detentie vooral moet terechtkunnen in een instelling om zijn verslavingsproblematiek aan te pakken.

Theo Derkinderen

Het was niet de eerste keer dat K.V. voor de correctionele rechtbank stond. Wat alles des te triester maakte, was dat hij op 23 juni nog veroordeeld was voor intrafamiliaal geweld tegen zijn vriendin. “Hij kreeg toen een groot geschenk van de rechtbank: een straf met probatie. De belangrijkste voorwaarde die hij moest naleven, was een contactverbod met de vrouw. Maar amper tien dagen later, op 4 juli, kwam hij alweer langs bij zijn ex-vriendin”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Om half drie ’s nachts belde de vrouw naar politie om te melden dat K.V. bij haar was. De man was helemaal van de wereld door alcohol en middelengebruik en mocht zijn roes uitslapen in de cel. Om half elf in de voormiddag werd hij opnieuw vrijgelaten. Amper enkele uren later was hij opnieuw naar de vrouw getrokken en bleek hij opnieuw dronken te zijn.”

Met mes bedreigd

De vrouw werd verhoord over wat er die dag allemaal was gebeurd en toen kwam aan het licht dat K.V. meer op zijn kerfstok had dan louter het schenden van zijn contactverbod. “Die nacht had hij een mes genomen en allerlei verwijten naar het hoofd van de vrouw geslingerd. Nadien legde hij het mes weg en maakte duidelijk dat hij zin had in seks. De vrouw liet uitschijnen dat zij dat niet wou, maar hij trok haar broek naar beneden en verkrachtte haar met zijn vinger en tong.”

Amper enkele minuten later viel K.V. flauw en zag het slachtoffer haar kans om de politie te alarmeren. De man zelf zei dat hij zich niets van de verkrachting herinnerde. Het Openbaar Ministerie noemde de Mechelaar een gevaar voor de maatschappij en eiste vier jaar effectieve celstraf.

Instelling

Advocaat Rutger Verhelst stond K.V. bij en onderstreepte dat zijn cliënt beseft dat hij zwaar in de fout is gegaan. “Hij was die avond helemaal van de kaart. En laat zijn alcohol- en drugsgebruik nu net de rode draad in zijn leven zijn. Al sinds zijn 25ste is hij verslaafd. We hebben aan de rechtbank geen voorwaardelijke straf gevraagd. Deze feiten zijn ook gewoon te ernstig. We vragen alleen een mildere straf dan de vier jaar die werd gevorderd en hopen dat meneer een instelling vindt waar hij terecht kan om na zijn detentie zijn verslaving aan te pakken. Hij beseft als geen ander dat hij zijn leven moet herpakken.”

De drie rechters vellen een vonnis op 10 februari. (tdk)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio