Het Scheldelandschap nabij Hingene. 

Het Scheldelandschap nabij Hingene. © Robin Fasseur

Rivierpark Scheldevallei kan Nationaal Park worden: “Enige kandidaat met riviernatuur is grote troef”

Klein-Brabant -

Rivierpark Scheldevallei is door Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA), samen met vijf andere kandidaten, geselecteerd voor de volgende ronde om erkend te worden als Nationaal Park. Wij hebben een extra unieke troef”, zegt Tom Wezenbeek, coördinator van Rivierpark Scheldevallei. “We zijn de enige overgebleven kandidaat met riviernatuur als natuurlijke troef.” Midden volgend jaar erkent de Vlaamse regering maximaal vier Nationaal Parken.

Guy Delforge

Vlaanderen heeft de ambitie vier Nationale Parken met internationale uitstraling op te richten. De klemtoon ligt hier op natuur en biodiversiteit, de unieke belevingswaarde en de erfgoedwaarde. Een jury beoordeelde de voorbije maanden of de tien ingediende kandidaturen aan alle selectievoorwaarden voldeden, waaronder dus ook het dossier van Rivierpark Scheldevallei.

“We wisten dat we een ijzersterk dossier hadden met betrekking tot de objectieve criteria. De natuurkern van 10.000 hectare waar je als park twintig jaar de tijd krijgt om naar door te groeien, halen we nu al”, zegt Jan De Haes (N-VA) gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “In sommige gebieden moeten we zeker de kwaliteit nog naar een hoger niveau tillen. Maar gezien de enorme revival van de natuurkwaliteit van de regio in de voorbije decennia en de nog op til zijnde projecten, kunnen we hier heel geloofwaardige papieren voorleggen.”

Ook het erfgoed, zoals kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem, speelt een rol in het Nationaal Park. 

Ook het erfgoed, zoals kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem, speelt een rol in het Nationaal Park. ©  Guy Delforge

Begeleidingstraject

Een Nationaal Park moet zich ook onderscheiden van de andere parken met een eigenheid en moet uniek zijn op het vlak van de natuur-, landschaps- en erfgoedwaarden. “Aan de Schelde zijn de getijden tot 170 kilometer landinwaarts voelbaar, met op sommige plaatsen een verschil tussen eb en vloed van wel zes meter. Een getijdennatuur zo diep in het landschap is heel straf, uniek in Europa”, zegt de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter.

De zes geselecteerde kandidaten starten aan een begeleidingstraject voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat krijgt hiervoor ondersteuning. “We gaan keihard werken om in 2023 in de top van die rangschikking te geraken en zo de definitieve erkenning als Nationaal Park binnen te halen”, zegt Tom Wezenbeek. “We geloven rotsvast in ons project en we kunnen rekenen op de grote betrokkenheid van een sterke coalitie van lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en landeigenaars. En er is onze unieke troef als enige kandidaat met riviernatuur.”

Tom Wezenbeek aan de Schelde in Sint-Amands. 

Tom Wezenbeek aan de Schelde in Sint-Amands. ©  Guy Delforge

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio