Ook aan station Kalmthout komen blauwe deelfietsen. 

Ook aan station Kalmthout komen blauwe deelfietsen. © evdw

Straks ook deelfietsen aan station Kalmthout

Kalmthout -

Vanaf dit voorjaar staan er ook aan het station van Kalmthout blauwe deelfietsen. De blauwe deelfietsen zijn al sinds 2018 in gebruik aan het station van Heide. Aan het station van Kalmthout komen de deelfietsen bovenop het aanbod van de deelauto’s.

“Het college van burgemeester en schepenen besliste dat er acht nieuwe Blue-bikes komen aan het station van Kalmthout”, vertelt schepen van mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V). “Die fietsen hebben niet langer een sleutelslot, zoals in Heide, maar werken met een elektronisch slot. Dat kan worden geopend met een app, een Blue-bike-kaart of een Mobib-kaart.”

“In 2019 waren daar zo’n honderd ritten per maand met de twaalf deelfietsen”, weet Jef Van den Bergh. “De voorbije twee jaar lag de verplaatsingsbehoefte door de coronamaatregelen een stuk lager, onder meer door het verplichte thuiswerk. Toch waren er in 2020 en 2021 nog 850 ritten per jaar. De meeste gebruikers zijn bezoekers uit Antwerpen, gevolgd door mensen uit Kalmthout zelf en Mechelen.”

Het gebruik van de Blue-bikes is gekoppeld aan het openbaar vervoer met de trein. “Mensen nemen de trein naar Kalmthout voor een uitstap of voor hun werk. Hun tocht door de natuur gebeurt dus niet alleen te voet, maar steeds meer met de deelfietsen.”

Hoppinpunt

De stations van Kalmthout en Heide worden verder uitgebouwd als zogenaamde ‘Hoppinpunten’. “Dat zijn vervoersknooppunten met voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen, gekoppeld aan verschillende vervoersmogelijkheden die worden aangeboden met deelsystemen”, zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). “Zo kunnen de reizigers met het geschikte vervoermiddel hun verplaatsing maken. Aan station Kalmthout hebben we nu al het aanbod van de trein, de bus en de deelauto’s van Cambio. Met de Blue-bikes erbij is straks het plaatje compleet.”

Met deze uitbreiding van de Blue-bikes investeert de gemeente Kalmthout 6.800 euro per jaar. Per rit met de blauwe deelfietsen krijgen de gebruikers 1 euro korting van de gemeente en 1 euro korting van de Vlaamse overheid. Blue-bike is verspreid over honderd locaties in België, heeft 25.000 leden, samen goed voor 1,4 miljoen ritten.

www.blue-bike.be

Erik Vandewalle

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio