Studeren kan dit jaar onder meer bij Fosbury & Sons en in het MAS. 

Studeren kan dit jaar onder meer bij Fosbury & Sons en in het MAS. ©  Joris Herregods

Van Huis Hellemans tot het MAS: leiden deze knappe studielocaties tot betere examens?

Antwerpen -

De blokperiode is voor veel studenten niet altijd even gemakkelijk. Maar er zijn manieren om de examens toch een klein beetje aangenamer te maken. Door op locatie te gaan studeren bijvoorbeeld en dat op een veilige manier.

Saar Van Olmen, Kristin Matthyssen

De Antwerpse studenten kunnen nog tot 4 februari gaan studeren op de meest ongewone locaties in de stad. Co-working space Fosbury & Sons is nieuw op de lijst. Het ligt verborgen op de eerste verdieping van de WATT-toren op de Mechelsesteenweg. Vanuit een stijlvolle lounge hebben de bezoekers zicht op het Koning Albertpark en de voorbijrijdende pendelaars. Ook het MAS is een gegeerde studieplek.

Studieplek: Fosbury & Sons

 

Locatie: Mechelsesteenweg 271, eerste verdieping, 2018 Antwerpen
Openingsuren: Van maandag tot en met vrijdag van 9-17u
Capaciteit: 20 studieplekken (op donderdag 10)
Organisator: Study 360
Registreren kan via study360.be

Een knap staaltje architectuur en deel uitmaken van de skyline

Fosbury & Sons 

Fosbury & Sons ©  Joris Herregods

Wanneer je naar boven kijkt in Fosbury & Sons, zie je de gigantische kroonluchter van Carlo Scarpa hangen. “Het is uniek dat mensen hier komen studeren”, klinkt het bij Charlotte en Esther aan de balie van het complex. “Normaal is het gebouw alleen toegankelijk voor bedrijven.”

Volgens Student Antwerp is het een van de meest populaire locaties, dagelijks komen er wel 20 studenten langs. Studenten zoals Lies Luyten (19). De studente orthopedagogie komt helemaal vanuit Heist naar hier. “Mijn nonkel is architect en had me eens over deze plek verteld”, zegt ze. “Toen ik het dan op de site van Study360 zag passeren, dacht ik er meteen aan om naar hier te komen.” Lies komt hier zeker één of twee keer per week. “Het is hier supermooi, en ze hebben gewoon lekkere koffie, dat helpt wel natuurlijk.” klinkt het.

Lies Luyten uit Heist 

Lies Luyten uit Heist ©  Joris Herregods

Ook Kaat van Campenhout (23) komt met haar vriendinnen langs in de chique lounge. “Ik studeer Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en werk momenteel voor mijn examen Juridische Aspecten.” Het is er niet al te stil, maar dat vindt Kaat niet zo erg. “Zo voel ik me iets minder alleen dan op mijn kot”, lacht ze. “Ik kom wel vaker op locatie studeren. Dat helpt om wat routine in mijn examenperiode te krijgen en kan ik het werk en mijn thuis gescheiden houden.”

Kaat Van Campenhout (rechts) met haar vriendinnen. 

Kaat Van Campenhout (rechts) met haar vriendinnen. © Joris Herregods 

 

Studieplek: MAS

 

Locatie: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Openingsuren: Van dinsdag tot en met zondag van 9.30-21.30u
Capaciteit: 10 studieplekken
Organisator: Study 360
Registreren kan via study360.be

Studieplek: De Marina

 

Locatie: Hanzestedenplaats 15, 2000 Antwerpen
Openingsuren: Van dinsdag tot en met zondag van 10-17u
Capaciteit: 6 studieplekken

De Marina 

De Marina ©  Joris Herregods

Je kan ook gaan studeren in studenten pop-up De Marina, een nieuwe locatie aan de voet van het MAS. Daar is het op woensdagnamiddag iets rustiger, al ziet het uitzicht op het MAS er prachtig uit. Op de achtste verdieping van de wandelboulevard van het MAS, kijken tien studenten uit op de stad. Want ook dit is een populaire plaats om te studeren.

Student kleuterjuf Kelly Scheltjens (31) uit Schoten is één van hen. “Ik ben na tien jaar opnieuw beginnen studeren”, vertelt ze. “Ik kon namelijk door mijn thuissituatie mijn studies niet afmaken, maar het verloopt nu echt goed”, klinkt het. Voor Kelly zijn het twee vliegen in één klap, want ze was nog nooit in het MAS geweest. De Nederlandse studente Noortje Van Kamerbeek (23) bereidt hier enkele papers voor haar master in de filmstudies voor. “Het is echt een uitje voor mij”, klinkt het. “Ik vind het ook heel fijn dat je hier vroeg kan starten én dat ze tot een laat uur open zijn.”

De algehele tendens bij de studenten blijkt toch wel dat ze, door elkaar te zien studeren, gemotiveerd geraken. Hopelijk zorgen de knappe locaties ook voor knappe examenresultaten.

Kelly Scheltjens (31) 

Kelly Scheltjens (31) ©  Joris Herregods

 

Studieplek: Huis Hellemans

 

Locatie: Strijdersstraat 14, 2650 Edegem
Openingsuren: Elke dag van 9 tot 18u
Capaciteit: 12 studieplekken
Organisator: Jong N-VA en gemeente Edegem
Inschrijven kan via een registratieformulier op de socialemediakanalen van Jong N-VA Edegem.

Sociale druk tussen de kunstwerken

Studeren tussen de kunstwerken 

Studeren tussen de kunstwerken ©  Jan Van der Perre

Vorig jaar konden de studenten van Edegem en omstreken nog gaan studeren in het kasteel Hof Ter Linden. Maar ook tijdens deze examenperiode kunnen ze in een historisch Edegems gebouw vertoeven. Huis Hellemans, vlakbij VTC Het Kruispunt in het centrum van de gemeente, is momenteel een leegstaand gebouw. “Vanwege de verstrengde maatregelen zijn de beschikbare plaatsen in het vrijetijdscentrum beperkt”, zegt voorzitter van Jong N-VA, Jimi Claeys. “Huis Hellemans vonden we daarom dé ideale plek om in alle rust, op een veilige manier te kunnen werken.”

Aan de muren prijken de olieverf op doek portretten van de Edegemse artieste Raghnild De Bock. Die houden mee een oogje in het zeil, zodat de studenten hun beste beentje zullen voorzetten. Al had student Toegepaste Informatica Tobias Borghgraef (21) de kunstwerken nog niet opgemerkt. “Ik heb de verwarming al een beetje dichter geschoven”, klinkt het. “Want het is hier fris. Maar ik ben blij dat de studieplekken er zijn, als aanvulling op de bibliotheek in Edegem.” Tobias kan zich thuis niet zo goed concentreren en heeft graag wat sociale druk bij het studeren. Daarom komt hij met een vriend langs. “Dan kunnen we samen even pauze nemen en een wandelingetje maken door de tuin.”

Tobias Borghgraef 

Tobias Borghgraef ©  Saar Van Olmen

Ook studente Yanthe Simons (19) kan die mensen om haar heen wel appreciëren. “Ik woon hier achter de hoek maar daar is vaak te veel lawaai”, vertelt ze. “Nu met corona werkt namelijk iedereen thuis en geeft mijn mama wel eens lezingen. Daarom kom ik liever hier blokken.” Een stopcontact en internetverbinding, meer heeft ze niet nodig. “Mijn volgende examen is vrijdag, ik heb er in totaal maar vier, dus ik zie het zeker zitten.”

Yanthe Simons 

Yanthe Simons ©  Saar Van Olmen

 

Studieplek: Kapel Zoersel

 

  • Locatie: De Kapel, Handelslei, Sint-Antonius
  • Capaciteit: 30 studeerplekken
  • organisator: gemeente Zoersel, in samenspraak met jeugdraad
  • dagelijks 9-17u
  • reserveren: via www.zoersel.be
    De gemeente Zoersel organiseert stille studeerplekken in de drie deelgemeenten, in De Bremberg in Halle (niet op dinsdagnamiddag) aan het KLJ-lokaal zijn 6 plekken. Hier zit gewoonlijk het minste volk. In Zoersel zijn er 6 plekken in de bibliotheek.

Jan en Joren blokken onder de kruisweg

Jan (rechtstaand) en Joren achter zijn laptop in De Kapel in Zoersel. 

Jan (rechtstaand) en Joren achter zijn laptop in De Kapel in Zoersel. ©   kma

“Anderen zien studeren, stimuleert mij om zelf beter mijn best te doen.” Joren De Koninck (23) uit Sint-Antonius vertelt het achter zijn laptop, zittend naast de tweede statie ‘Jezus aanvaardt het kruis’ van de Kruisweg in De Kapel in Zoersel. De gewijde eerbiedige stilte in deze voormalige gebedsruimte doet de rest.

Een van de mooiste stille studeerplekken van de Noordrand is zeker De Kapel in Sint-Antonius (Zoersel). Het gebouw werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd door de Zusters van het Convent van Bethlehem. Naast hun klooster begonnen de zusters er ook met een psychiatrische instelling, een materniteit en ziekenhuis. Een kleine twintig jaar geleden kwam het complex van het Bethaniënhuis in handen van de gemeente Zoersel die er in 2008 haar gemeentehuis opende. De vroegere kapel van het klooster - waar ook de inwoners van Sint-Antonius vroeger de mis konden bijwonen - is nu een polyvalente zaal. Hoewel ontwijd, zorgen het plafondschilderij van de Heilige Geest, de glasramen met religieuze taferelen en blinkende tegels toch nog voor een speciale serene sfeer.

“Ik woon hier vlakbij”, fluistert Joren De Koninck (23), die zijn tweede master biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen volgt. “Normaal zit ik op kot in Antwerpen, maar in de examenperiode blijf ik gewoon thuis. Als ik in Antwerpen ben ga ik soms in de bibliotheek blokken. Het is handig dat ik zo dichtbij huis ook een stille studeerplek vind. Meestal zit ik hier van 9 tot 17u. Van mij zou het nog wat langer mogen, maar ik wil zeker geen kritiek leveren. Ik ben al heel blij dat dit er is.”

Rustig studeren in De Kapel.

Rustig studeren in De Kapel. ©  kma

Vandaag zitten er vijf mensen te blokken. “Maar meestal zijn het er meer”, weet Joren. “Soms zit De Kapel zelfs vol. Je moet normaal thuis reserveren. Ik kan hier aandachtiger studeren dan thuis. Samen studeren stimuleert mij. Ik studeer nu voor mijn examen ‘management en organisatie’ dat ik de veertiende heb. Mijn examens duren tot de 28ste.”

Jan Van de Velde (21) zit in zijn eerste master psychologie aan de KU Leuven. Hij studeert vandaag statistiek. Jan is pas van 14 december terug uit Finland, waar hij als Erasmusstudent verbleef. “Thuis is het ook rustig, maar ik voel me meer gemotiveerd hier”, zegt Jan. Joren en Jan kennen elkaar. “Het is tof om samen een pauze te nemen”, zegt Joren. “Dan maken we meestal een korte wandeling buiten. Onder de middag ga ik thuis eten.”

(kma)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio