Brasschaatse crèche krijgt peperdure voorschotfactuur: “Verwarmen kost voortaan geen 350, maar 800 euro per maand. Te gek!”

Brasschaat -

De energieprijzen swingen momenteel te pan uit en er lijkt maar geen einde te komen aan het steeds duurder worden van de gas- en energierekeningen. Ook bij crèche Ravoters in Brasschaat, was het vorige slikken toen een voorschot in de bus viel. “Vorig jaar was het nog 340 euro per maand, maar nu bedroeg de voorschotfactuur 1.200 euro. Te zot voor woorden”, zegt Steve Grzesiak.

LEES OOK. Energieprijzen blijven de pan uit swingen: deze maatregelen overweegt de Wetstraat om uw portemonnee te sparen

Steve’s vrouw Eva Moolenaar runt mee de crèche op de Lage Kaart, met zo’n dertig kinderen. Elk jaar komt er een makelaar langs die de uitbaters een voorstel doet om van energieleverancier te switchen. “De man laat dan tabellen zien en meent dat we dan minder moeten betalen. Het contact is goed, maar nu laat hij helemaal niet meer van zich horen.”

“Vorig jaar was het nog 340 euro per jaar, maar nu kwam het voorstel om over te schakelen naar Elindus (een leverancier voor ondernemingen, red.). De slotfactuur voor de vorige leverancier kwam binnen. Voor gas kregen we nog 800 euro terug, al moesten we voor elektriciteit 200 euro bijbetalen. Dat viel dus goed mee. Maar bij Elindus was het toch schrikken. We kregen plots een voorschotfactuur voor januari van 1.200 euro binnen.”

“Dat is toch te gek voor woorden? In een crèche is het gigantisch hard werken om rond te komen. En dan krijg je dit. We hebben meteen gebeld naar Elindus. Ze zeiden ons de vorige facturen door te sturen, en dan hebben ze het gelukkig nog kunnen verlagen naar 800 euro, al iets meer haalbaar, maar toch nog gigantisch veel. Ook Eva’s zakenpartner zag haar privéverbruik exploderen van 195 naar 512 euro.”

Steve vermoedt dat er tegenwoordig vaak hogere bedragen worden gevraagd, en dat wie belt, dan een lager voorstel krijgt. “Ik denk trouwens dat er leveranciers zijn die alles op alles zetten en bonussen geven als ze klanten van een vast naar een variabel contract krijgen. De prijzen staan inderdaad niet vast, maar iedereen zag wat er stond te gebeuren. Ik vind het alleszins straf dat de makelaar nu helemaal niet meer bereikbaar is.”

LEES OOK. Voorschotfactuur voor energie maal vier: wat als je dat niet wil of kan betalen?

 (cm)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio