©  BELGA

GOUDEN SCHOEN. De Ketelaere opnieuw verkozen tot Belofte van het Jaar, ook Mignolet verlengt zijn titel

Op het gala van de Gouden Schoen wordt niet alleen de Gouden Schoen zelf uitgedeeld. Er zijn ook een aantal nevenprijzen te verdelen. Een overzicht.

Vincent Van Genechten

BELOFTE

Charles De Ketelaere is woensdagavond voor de start van het 68e gala van de Gouden Schoen voor de tweede keer op rij verkozen tot Belofte van het Jaar.

De Brugse Golden Boy kreeg liefst 629 stemmen achter zijn naam en haalde het zo met meer dan een straatlengte voorsprong van zijn ploegmaat Noa Lang (186 punten). Anderlecht-youngster Sergio Gomez eindigde met 185 punten op de derde plaats.

Eind 2020 werd CDK op het Sportgala al eens verkozen tot Belofte van het Jaar en mocht hij de prijs Dominique D’Onofrio in ontvangst nemen. Niet veel later kreeg hij op het gala van de Gouden Schoen zijn eerste trofee als beste belofte. Met twee stuks is hij nu samen met Youri Tielemans recordhouder. De huidige draaischijf van Leicester City werd in 2014 en 2015 als Anderlecht-speler twee jaar op rij verkozen als Belofte van het Jaar op de Belgische voetbalvelden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

TRAINER

Felice Mazzu werd voor de tweede keer in zijn carrière verkozen tot Trainer van het Jaar.

De 55-jarige Mazzu kreeg 438 punten achter zijn naam en haalde het in de verkiezing daarmee van Philippe Clement (415) en Alexander Blessin (298). Op de erelijst is hij de opvolger van Clement, die enkele weken geleden Club Brugge verliet voor AS Monaco.

Mazzu leidde Union in het voorjaar met ruime voorsprong naar de titel in 1B. De club promoveerde voor het eerst sinds 1973 naar de hoogste klasse in België. Daar ging de Brusselse traditieclub verder op zijn elan. Na 21 speeldagen in het nieuwe seizoen prijken de Unionisten fier op kop, met 47 punten. Eerste achtervolger Club Brugge volgt op zeven punten.

Voor Mazzu is het al de tweede keer dat hij de onderscheiding voor beste coach in ontvangst mag nemen. De eerste keer was in 2017, toen als trainer van Sporting Charleroi. Eind vorig jaar kreeg hij al voor de tweede keer de Trofee Raymond Goethals op zak gestoken. De coach van competitieleider Union was volgens een vakjury de Belgische coach die qua werkwijze het meest lijkt op gewezen voetbalcoach Raymond Goethals.

Uitslag:

1. Felice Mazzu (Union) 438

2. Philippe Clement (Club Brugge) 415

3. Alexander Blessin (KV Oostende) 298

4. Wouter Vrancken (KV Mechelen) 230

5. John van den Brom (KRC Genk) 129

 

 ©  BELGA

DOELMAN

Club Brugge-goalie Simon Mignolet werd voor de derde keer op rij verkozen tot Doelman van het Jaar.

De 33-jarige nationale nummer twee, die bij de nationale ploeg al een eeuwigheid Thibaut Courtois voor zich moet dulden, verzamelde 585 punten en haalde het daarmee van Hervé Koffi (276 punten) en Antwerp-goalie Jean Butez (231). Met drie trofeeën is Mignolet meteen ook recordhouder en laat hij voormalig Gent-doelman Lovre Kalinic (2017 en 2018) achter zich.

Na jaren in de Premier League bij Sunderland en Liverpool keerde Mignolet tot ieders verrassing in de zomer van 2019 terug naar de Jupiler Pro League, om er aan de slag te gaan voor Club Brugge. De transfer bleek een schot in de roos, voor beide partijen. Zowel in 2020 als vorig jaar ging de landstitel naar blauw-zwart, in beide seizoenen had Mignolet daar een belangrijk aandeel in. De doelman is af en toe wel op een schoonheidsfoutje te betrappen, maar straalt op de eerste plaats de nodige rust en vertrouwen uit voor de Brugse verdediging, die in de heenronde van dit seizoen al te vaak op flanellen benen stond. Mignolet moest dan ook 50 doelpunten incasseren, maar wist desondanks toch nog 6 keer de nul te houden. Kersvers Club-coach Alfred Schreuder weet dan ook wat hem te doen staat.

Uitslag:

1. Simon Mignolet (Club Brugge) 585

2. Hervé Koffi (Moeskroen/Charleroi) 276

3. Jean Butez (Antwerp FC) 231

4. Maarten Vandevoordt (KRC Genk) 184

5. Arnaud Bodart (Standard) 172

 

 ©  BELGA

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL