Ben Segers en Naomi Janssens. 

Ben Segers en Naomi Janssens. © Jeroen Hanselaer

Naomi Janssens en Ben Segers trotse meter en peter van jeugdfilmfestival JEF

Antwerpen -

Met jeugdfilms op meer dan vijftien locaties in de stad was JEF nog nooit zo groot in Antwerpen. Acteurs Naomi Janssens en Ben Segers zetten tijdens de krokusvakantie als meter en peter hun schouders onder het festival.

Ilse Dewever

Wie er altijd al van droomde om het Havenhuis te bezoeken, kan dat tijdens het eerste weekend van de krokusvakantie. Opgehangen aan het thema wetenschap strijkt het jeugdfilmfestival er voor het eerst neer met Doe-cinema. “De allerjongste filmfans klussen er mee tijdens kortfilms van Buurman & Buurman”, vertel Iris Verhoeven van JEF. “Samen met mama en papa maken ze geluiden bij de filmpjes.”

Tijdens de drie weken van het festival organiseert JEF diverse activiteiten in de marge van film. Door de nauwere samenwerking met de stad kan je in Antwerpen op ruim vijftien plekken het festival beleven. “In het Zuiderpershuis wordt een peutercinema ingericht en kan je experimenteren met VR-brillen. Het Bos pakt uit met een programmatie voor +16 en ontvangt filmmaker Antony Nti. In diverse Antwerpse buurten kan je films bekijken in een opblaascinema. En in Kinepolis moedigt een bruitage-artiest het publiek aan om de nieuwe animatiefilm Bim van geluid te voorzien.”

Trotse ambassadeurs

Nog in Kinepolis vindt op 19 februari het openingsfeest van het JEFfestival plaats in aanwezigheid van ambassadeurs Naomi Janssens (Schijtluizen, Lisa, Gamekeepers) en Ben Segers (Dealer, Wat als?, Safety First). “Jeugdfilms vormden mee mijn persoonlijkheid en mijn wereldbeeld”, vertelt Janssens. “Als prille tiener was ik erg onder de indruk van de Franse film Tomboy, over het meisje Laure dat zich in haar nieuwe stad voordoet als Mikhael. Met zo’n thema was de film zijn tijd ver vooruit.”Ben Segers was eerder te vinden voor de films rond Nils Holgersson, het Scandinavische jongetje met z’n zwaan. “Waar games en YouTube zorgen voor flarden amusement, dompelt film kinderen en jongeren onder in een verhaal. Als kind was ik verknocht aan jeugdfictie. Via film en televisie, want naar het theater ging ik op die leeftijd nauwelijks. Die films en series hebben mijn droom gevoed om zelf acteur te worden.”

Het JEFfestival dat tussen 19 februari en 6 maart plaatsvindt in zeven Vlaamse steden heeft ook een online luik met speelfilms en digitale extra’s. “Mochten de coronamaatregelen daarom vragen, kunnen we dat uitbreiden”, alsnog Iris Verhoeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio