©  BFM

 

 © bfm

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

Man ontsnapte uit jeugdinrichting en gijzelde twee personeelsleden

Politie schiet Nederlander (21) dood in Brecht

Brecht -

Een 21-jarige Nederlander is woensdag overleden na een schietincident met de politie op de Mallebaan in Sint-Lenaarts (Brecht). Het ging om een gevluchte Nederlandse gevangene die eerder op de dag twee personeelsleden had gegijzeld in de jeugdgevangenis van Breda.

Jarit taelman,Sam reyntjens,elke lamens

“Er werden zeker dertig schoten gelost. Het was enorm heftig”, zo vertelt een ooggetuige die omstreeks 16 uur op de Mallebaan in Sint-Lenaarts (Brecht) reed. In de verte zag de man hoe een Peugeot met Nederlandse nummerplaat met hoge snelheden over de brug vanuit Rijkevorsel reed, achterna gezeten door de politie.

In het midden van de Mallebaan hield de man halt en stapte uit. “Hij opende het vuur op de aankomende politie”, vertelt de ooggetuige. De schutter zocht daarbij dekking achter een Mercedes van een toevallige passant, die intussen het hazenpad had gekozen.

Er ontstond een schietpartij met de politie. Daarbij werd de man een aantal keer geraakt. Toegesnelde hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. Niemand anders raakte gewond.

Gijzeling

Het dodelijk slachtoffer, een 21-jarige Nederlander, was eerder die dag ontsnapt uit jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. “De man kon twee personeelsleden gijzelen buiten de gevangenismuren op zijn werkplaats en vluchtte met de gijzelaars in een wagen naar België”, vertelt woordvoerder Tom Wisseborn van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Nederland. Bij die gijzeling zou de man al gebruik hebben gemaakt van het vuurwapen.

De Nederlandse politie alarmeerde meteen de lokale politiezones Noorderkempen en Voorkempen in België. Via ANPR-camera’s kon de vluchtauto gelokaliseerd worden in de buurt van Hoogstraten. Daar, in de buurt van de Vrijheid, had de ontvluchte gevangene zijn twee gijzelaars laten uitstappen. “Ze bleven gelukkig ongedeerd, al was het voor hen natuurlijk een vreselijke ervaring”, zegt Wisseborn.

Vlucht over voetpaden

In de omgeving van de Hoogstraatsebaan zette de lokale politie Voorkempen de achtervolging in. “De wagen reed over de voetpaden en reed met hoge snelheid over het verkeerde baanvak. We konden hem maar net ontwijken”, vertelt getuige Tinneke Coertjens uit Sint Lenaarts. “De politie handelde overigens erg veilig tijdens de achtervolging. Dat mag zeker ook gezegd worden.”

Op de Mallebaan kwam het uiteindelijk tot de schietpartij met dodelijke afloop. Het Antwerps parket startte een onderzoek, enerzijds naar de onopzettelijke doding van het slachtoffer en anderzijds naar de gijzeling van de twee personeelsleden. Uit dat onderzoek moet onder meer blijken hoe de man aan het wapen is geraakt. Er is een onderzoeksrechter gevorderd, die ter plaatse heeft afgestapt. Ook een wapendeskundige, het gerechtelijk labo en een wetsdokter kwamen ter plaatse voor verder onderzoek.

 

 © GVA

Impact op politie

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) spreekt uitdrukkelijk zijn steun uit aan de lokale politie Voorkempen na het schietincident in Sint-Lenaarts. “Dit was voor onze politiediensten een job in zeer moeilijke omstandigheden. Ze mogen hier dan wel voor opgeleid zijn, gelukkig is dit geen dagelijkse kost”, benadrukt Deckers.

“Deze tragische gebeurtenis heeft hoe dan ook een impact op onze politiemensen. Zij moeten hier verder mee omgaan. Er is een stressteam ter beschikking om hen op te vangen en te begeleiden. Er volgt nog een onderzoek naar de omstandigheden en ook dat zal een zekere indruk nalaten op onze politiemensen.”

Daarnaast wil de burgemeester toch ook zijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van de Nederlandse gedetineerde die bij het schietincident het leven heeft gelaten. “Ik ken de precieze omstandigheden niet, maar ook deze man heeft familie voor wie dit een verlies is.”

 

 © BFM

 

 © BFM

 

 © BFM

 

 © BFM

Vastgoed

Jobs in de regio